Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Gert B. - 19-06-2020

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Op het gebied van politieke correctheid is de wereld aan het doorslaan. Het lijkt alsof sommige mensen ‘s ochtends opstaan en bewust op zoek gaan naar items die weleens aanstootgevend kunnen zijn. Hier is opnieuw een prachtig voorbeeld. Wist je dat het gebruik van de IT-terminologie ‘master/slave’ verboden is in Los Angeles? Deze termen worden sinds decennia al gebruikt om in een netwerk aan te duiden, wat het centrale systeem is en welke systemen afhankelijk zijn van die ‘master’. Te kwetsend, vond het inkoopbureau van het district L.A.: de labels kunnen herinneringen oproepen aan het slavernijverleden.

Liever een slavenleider dan een meester, zeggen wij dan. Denk maar aan Spartacus, die in 2010 een eigen serie kreeg gevuld met seks, geweld, seks en nog eens geweld. De serie is dan ook een beetje over de top en staat tevens bol van de historische onjuistheden. De opstand van de echte Spartacus begon pas toen de rebellen keukengerei wisten te bemachtigen als alternatieve wapens. Zwaarden kregen ze pas later.

Maar goed dat hij het magische zwaard Excalibur niet in handen kreeg, anders was het ook hommeles met koning Arthur. Een mogelijke inspiratiebron voor het zwaard-in-de-steen-legende, is het verhaal van ‘Het zwaard van de Volsungs’. Dit komt uit een oude Noorse Vikingsage, de ‘Volsunga Saga’. In dit verhaal komt een zwaard voor, dat de god Odin in een boom had gestoken. Veel sterke krijgers probeerden hem daaruit te krijgen, maar uiteindelijk lukte dat alleen Sigmund, de jongste zoon van koning Volsung.

Koningen – in alle tijden – kunnen wispelturig zijn. Kijk maar naar onze Leopold II. Zo had de man er geen probleem mee dat in Congo, waar hij sinds 1885 over heerste, op regelmatige basis de doodstraf werd uitgevoerd. Maar tijdens zijn 44-jarige regeerperiode had hij wel elke terdoodveroordeelde in België genade geschonken. Geef die man een standbeeld! Oh wacht…

Geef ons dan maar een beeld dat voor échte vrijheid staat, nietwaar Lady Liberty? Vandaag kleurt het Vrijheidsbeeld lichtgroen, maar dat was niet altijd zo. Het beeld is gemaakt van een dunne laag koper op een stalen constructie. Begin 1886 was het beeld dan ook koperkleurig. Blootgesteld aan de elementen, ging het koper al snel oxideren. Tegen 1906 had het beeld zijn typische groene kleur.

Volgende jongens zijn ook niet groen achter de oren, maar hun bandnaam is dat wel. Zanger Billie Joe Armstrong en co gingen tot 1989 door het leven als Sweet Children, maar met de toevoeging van drummer Al Sobrante veranderden de heren de naam in Green Day.

Volgende Armstrong moest dan weer groen lachen nadat al zijn Tour de France titels werden geschrapt. Dat is niet goed voor het hart. Alhoewe:l tijdens zijn hoogdagen had hij een gemiddelde rusthartslag van amper 32 slagen per minuut. That’s dope!

Deze sportieve meiden doen dan weer onze hartslag stijgen. Neem maar eens een kijkje op het Sport, Girl, Sexy Insta account. Om van te zweten!

Tijdens deze hete tijden gaan ook je kleine koters zweten van het spelen. Nochtans zullen kleuters en peuters nooit rondlopen met een zweetgeurtje. Over het gehele lichaam hebben we in totaal twee tot vier miljoen zweetklieren, maar alleen de zogeheten apocriene zweetklieren in de oksels, rond de anus en rond de tepels produceren de bekende zweetlucht. Dit type zweetklier wordt pas actief in de puberteit.

Steven Spielberg kan soms ook een echte klier zijn. Toen hij de eerste tegenvallende resultaten zag van een CGI T-Rex tijdens de opnames van Jurassic Park, riep hij tegen één van de computerspecialisten: “Je bent onslagen.” Waarop de nerd laconiek reageerde: “Bedoel je niet uitgestorven?” Spielberg gebruikte later dezelfde dialoog tussen de personages Malcolm en Grant in de dinofilm.

 
 
Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken