Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Kijk eens goed naar onderstaand éénjarig jongetje. Schattig hé? Je zou zo meteen in zijn wangetjes willen knijpen. Maar misschien zou je ook wat willen dichtknijpen, als je wist dat deze deugniet zou uitgroeien tot één van ’s werelds grootste massamoordenaars. “Lach eens naar de camera, Dolfje en zeg heil Hitler!”

En je zou het niet meteen denken, maar der Führer was zeer gekant tegen een bepaald object waar rook uitkomt. Sigaretten, iets ergers kon Hitler zich bijna niet voorstellen. Hij probeerde zelfs een rookverbod in heel Duitsland door te voeren, en zijn vrienden deed hij een gouden horloge cadeau als ze stopten met roken.

Tja, horloges cadeau krijgen is alleen maar leuk als ze de tijd correct weergeven, zeker tijdens lange zeereizen. Dat gebeurde pas in de 18de eeuw. Omdat er toen nog steeds geen draagbare horloge was dat nauwkeurig genoeg was voor navigatie op zee, besloot het Engelse parlement een wedstrijd te organiseren. De persoon die het meest nauwkeuriger horloge kon ontwikkelen ontving 20.000 pond. In 1762 won John Harrison deze wedstrijd. Zijn uurwerk week tijdens een reis van vijf maanden op zee slechts 1 minuut en 4 seconden af.

Een onderwater waterval tegenkomen tijdens je zeereis, dan weet je zeker hoe laat het is: tijd om even te gaan liggen. En toch, er bestaan zeven van deze natuurfenomenen in onze oceanen. Onderwatervallen ontstaan door temperatuursverschillen en de verschillen in het zoutgehalte van verschillende gedeeltes in de oceaan.  

Nog een natuurfenomeen dat we maar niet kunnen doorgronden is de vrouw. Een prachtig wezen in al haar glorie. Helaas krijgen de Chinese versies tegenwoordig nog al wat bagger over zich heen, vanwege ranzige eetgewoontes van hun landgenoten. Bij deze willen we alle Chinese vrouwen een hart onder de riem steken en met mate de dames van het Instagram account Chinese Girls. Lekkel, lekkel!

View this post on Instagram

Regram @_kkk.kk

A post shared by Chinesegirls (@chinesegirls) on

Klein maar fijn. Vooral in het Chinese dorpje Dwarf Empire, waar letterlijk alleen maar lilliputters wonenZe leven in een Disney-achtige omgeving en geven sprookjesachtige voorstellingen voor toeristen. Een ‘levende attractie’ zijn klinkt vernederend, maar zijzelf beweren dat ze het in hun eigen dorpje beter  hebben dan in de ‘grote mensenwereld’, omdat zij niet geaccepteerd en gerespecteerd worden in de normale maatschappij.

Dan toch liever naar het echte Disneyland. Als je in Disneyland Paris door Main Street U.S.A. wandelt, kijk dan eens goed naar de Amerikaanse vlaggen die daar wapperen. Kenners zullen snel merken dat het geen originele Amerikaanse vlaggen zijn. Ze missen namelijk allemaal een streep of ster. Bewust gedaan, omdat Disney dan niet verplicht is te voldoen aan het Amerikaanse protocol om ze halfstok te hangen tijdens bepaalde situaties.

Een leuk quizvraagje trouwens. De kleurrijkste vlag ter wereld, dat is die van Belize. Maar liefst elf kleuren. Het is tevens de enige vlag ter wereld waarop mensen staan afgebeeld. In Belize is Engels de officiële taal. Hiermee is dit het enige Centraal-Amerikaanse land met Engels als officiële taal. De helft van de bevolking spreekt echter Spaans.

Weetje om je Spaanse vrienden te imponeren. Flamenco betekende in de zestiende eeuw ‘Vlaming’, en vanaf 1870 ‘zigeuner’. Deze betekenisverschuiving is gegaan van ‘Vlaams’ naar ‘knap, met een goed uiterlijk’ naar ‘sexy, provocerend’ tot ‘zigeunerachtig’ en ten slotte ‘dans, muziek van een zigeuner’.

Het nummer ‘Gypsy’ werd in 1982 uitgebracht en is te vinden op het Fleetwood Mac-album Mirage. Speciaal voor de gelijknamige Netflix-serie dook Stevie Nicks weer de opnamestudio in om er een eigentijdse versie aan te geven. Zigeunersaus niet alleen in de frituur te vinden dus.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More