Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

De duurste vloeistof ter wereld is niet de inkt waarmee jij jouw belastingbrief invult. Met een marktprijs van ruim 9 miljoen euro per liter is schorpioenengif de duurste vloeistof die er is. Het gif bevat een aantal stoffen die in geneesmiddelen worden toegepast, maar kan ook  verslavend zijn vanwege het extatische gevoel dat het opwekt. Jongeren in India laten zich vrijwillig door schorpioenen steken, en verkopers van schorpioenen verdienen grof geld aan een steek met de duurste druppels ter wereld.

Een menselijke variant van het diertje vind je dan weer terug in het oeroude maar nog steeds razend populaire vechtspel Mortal Kombat. In 1995 kreeg het spel zelfs een eigen film met cheesy effecten, maar wel een zeer hoge amusementswaarde. De stem van het personage Scorpion werd ingesproken door de bedenker van het spel, namelijk Ed Boon.

Een minder gevaarlijke maar des te lekkerdere boon is natuurlijk de koffieboon. Toen de Italianen in de zestiende eeuw Europa kennis lieten maken met koffie, stond de paus hier niet om te springen. Koffie kwam namelijk uit het Ottomaanse Rijk en de heilige man was niet bepaald fan van zijn islamitische buren. Na het proeven van de koffie, zegende de paus echter de bonen en gaf katholieken toestemming om koffie te drinken. Volgens de paus was koffie zo verdomd lekker dat het “niet alleen bestemd kon zijn voor ongelovigen”.

Toestemming om met de pausmobiel krijg je zeker nooit, maar er naar kijken mag wel. In de Vaticaanse musea staan namelijk alle rijtuigen en auto’s waarvan de pausen gebruik hebben gemaakt. Enkel die van 13 mei 1981 ontbreekt: dat is de dag waarop een aanslag op de paus werd gepleegd. De pauselijke auto van die dag wordt dan ook beschouwd als een relikwie.

Sommige chauffeurs zijn allesbehalve heilig achter het stuur en vlammen soms blindelings overal tussendoor. Maar wist je dat de uitvinder van de cruise control echt blind was? De Amerikaanse uitvinder Ralph Teetor zat eens in de auto met zijn advocaat. Hij merkte op dat zijn raadsman langzamer reed terwijl hij aan het woord was, en sneller wanneer hij luisterde. Dit vond de blinde Teetor zo irritant, dat hij in 1945 een apparaatje bedacht dat de snelheid constant kon houden. Pas in 1958 werd het door Chrysler voor het eerst in gebruik genomen.

Maar de enige Cruise die steeds alles onder controle heeft, is uiteraard Tom Cruise, en zeker als hij in Japan is. De acteur is zo gek op Japan en heeft het land al zo vaak bezocht, dat er in het land van de rijzende zon zelfs een feestdag werd uitgeroepen in het teken van de The Last Samurai -acteur. Op 10 oktober 2006 was het dan ook Tom Cruise Day overal in Japan, hetgeen leidde tot massahysterie alom.

Maar laat zijn film je niet misleiden, er bestonden ook wel ook degelijk vrouwelijke Samoerai-krijgers. Bekende Samoerai-vrouwen waren onder meer Tomoe Gozen en Hangaku Gozen, legendarische strijders uit de twaalfde en dertiende eeuw.

Vrouwen die het pad dus hebben geëffend voor de volgende generaties van bad ass-dames die weten hoe hun mannetje te staan. Een verzameling hiervan kan je terugvinden op het Instagram-account Girls Who Fight. Hier geldt zeker het principe: kijken mag, maar aankomen niet!

Een legendarische kerel die ook nooit een gevecht uit de weg ging was Cassius Clay a.k.a. Muhammad Ali.  Ook niet tegen een ras van kwaadaardige aliens. In 1978 verscheen namelijk het stripboek Superman vs. Muhammed Ali van DC Comics, waarin Superman en Ali het opnemen tegen een invasie van buitenaardse wezens op aarde. 

Ze zien er niet kwaadaardig uit. Zeker niet als ze op je bord liggen, maar inktvissen zijn mogelijk aliens. Een team van internationale wetenschappers hebben academische argumenten verzameld die aantonen dat de dieren mogelijk uit bevroren eieren kwamen vanuit de ruimte. Een publicatie die te vinden is in het gerespecteerde en gespecialiseerde magazine ‘Progress in Biophysics and Molecular Biology’. Laat die tentakels maar smaken!

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More