Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Gert B. - 15-12-2023

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

79 jaar geleden zette Adolf Hitler het laatste grote offensief tijdens de Tweede Wereldoorlog in. De Slag om de Ardennen begon op 16 december 1944 en zou tot 25 januari 1945 duren. Hoeveel miljoenen doden hij precies op zijn geweten heeft, zullen we nooit weten. Het is dan ook een beetje raar terugkijken als je weet dat Hitler in 1939 genomineerd werd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Gelukkig werd deze Nobelprijs dat jaar niet toegekend. Zij waren datzelfde jaar ook genomineerd: Benito Mussolini, Jozef Stalin en Mahatma Gandhi. Zoek de vreemde eend in de bijt.

De vreedzame Gandhi werd dan ook vijf keer genomineerd in zijn leven, maar won er nooit een trofee. Zelfs geen sportmedaille. Nochtans: van jongs af aan liep Ghandi 18 kilometer per dag, voldoende om twee keer de aarde rond te gaan.

Hold my beer, zegt de zon dan. Want licht kan in één seconde tijd bijna acht rondjes om de aarde maken.

De zon is dus de koning te rijk, maar in de film Empire of the Sun zijn het de Japanners die aan de touwtjes trekken. Steven Spielbergs adaptatie van J.G. Ballards roman werd in 1988 bedolven onder de Oscarnominaties. In de film moet Jim, een elfjarig jongetje, moederziel alleen een Japans interneringskamp zien te overleven. De rol van Jim werd gespeeld door een piepjonge Christian Bale, die toen al liet zien wat voor een acteertalent hij was.

Gelukkig zijn de Japanners tot besef gekomen dat oorlog voor niets goed is en hebben ze sindsdien zich meer kunnen concentreren op uitvindingen met een zeer hoog wtf-gehalte. Wat denk je bijvoorbeeld van een bril die aan een kant aandampt zodra-ie detecteert als je langer dan vijf seconden niet meer met de ogen hebt geknipperd?

Het volgende Instagram-model mag dan van ons zo lang mogelijk haar beide prachtige en fascinerende oogjes groot open houden. Sarah McDaniel  is namelijk geboren met een genetische afwijking aan haar ogen. Het wordt heterochromie genoemd. Daardoor zijn haar ogen verschillend van kleur. Ze is dan ook één van de bekendste modellen met deze ‘aandoening‘.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Sarah Rose Mcdaniel (@sarahrosemcdaniel)

Ze mag van geluk spreken dat ze niet lijdt aan een aandoening waar je letterlijk de kriebels van krijgt, die van de onderhuidse soort welteverstaan. Mensen die last hebben van de Ziekte van Morgellon, hebben naast gewrichtspijn en vermoeidheid, vooral veel last van ingebeelde jeuk. Patiënten hebben het gevoel dat er beestjes of ‘vezels’ onder hun huid zitten die proberen er uit te komen. Door het overmatig krabben ontstaan huidzweren. 

“Allemaal Beestjes” was ook een Vlaams documentaireprogramma rond dieren dat vanaf 1967 tot eind jaren 80 op de toenmalige BRT te zien was. Vanaf 1974 leverde striptekenaar Marc Sleen beeldmateriaal dat hij tijdens zijn safari’s in Afrika had opgenomen. Sleen verwees ook geregeld naar het programma in zijn stripreeks Nero. Het zevenenzeventigste album uit de serie heet zelfs Allemaal Beestjes. In strook 104 is het programma overigens bij Madam Nero thuis op televisie te zien.

Iets bloeddorstiger dan zijn fictieve naamgenoot, was keizer Nero die erom bekend stond de Romeinse bevolking te tiranniseren. Maar hij had ook zo zijn goede kantjes. Hij zorgde ervoor dat de Romeinen zich met andere dingen konden vermaken dan bloedige gladiatorengevechten. Hij liet amfitheaters bouwen voor atletiek en paardenrennen, en in het jaar 60 voerde hij een uit Griekenland afkomstig feest in, waarop muziek en poëzie centraal stonden.

Aan feest en muziek deze dagen geen gebrek. We worden om de oren geslagen met het ene kerstliedje na het andere. Gelukkig kunnen we nog leven met de klassiekers als White Christmas en All I Want for Christmas Is You , maar er bestaan ook zeer foute kerstnummers. Teveel om op te sommen, maar Have a Cheeky Christmas van The Cheeky Girls staat zeker in onze top vijf. Gelukkig maakt de verpakking veel goed.

Feitenfestival

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken