Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Gamende soldaten tijdens een operatie? Onderstaande foto zou zeggen van wel, nochtans is deze US Navy duikboot officier hard aan het werk.  Want de nieuwe reeks van duikboten in het Amerikaanse leger gebruiken bijna allemaal een Xbox 360 controller om de periscoop te bewegen. Niet alleen vanwege een flinke uitsparing in het budget, maar ook omdat de jongere generatie van officieren beter overweg kunnen met deze controller dan met de vorige klassieke joystick.

“I wanna take a ride on your disco stick”, zong ene Lady Gaga ooit.  We kennen haar allemaal als de wereldbekende zangeres met excentrieke outfits. Als jonge meid was ze echter ook gebeten door de. acteermicrobe. Toen ze 15 was, speelde ze een minirol in een aflevering van The Sopranos. Onherkenbaar, maar zeven jaar later kende opeens iedereen haar dankzij de wereldhit Pokerface.

Hoelang kan jij trouwens een pokerface vasthouden aan tafel? Een uurtje, drie uren… een dag? Wel, poker professional Phil Laak mag van geluk spreken dat hij er geen gezichtskramp aan overhield, want hij heeft het wereldrecord langste live pokersessie op zijn naam staan: 115 uur achter elkaar. Naast een plekje in het Guinness World Records book, leverde het Laak $6.766 winst op aan een $10/$20 tafel. Niet echt de moeite om je slaap over te verliezen.

Dat moet je niet zeggen tegen onze Australische vriend, de koala. Van alle diertjes ter wereld slapen zij het langst per etmaal, namelijk maar liefst 22 uren. Ze hebben hun roeping in de Belgische senaat blijkbaar gemist.

Van volgende dame uit Australië worden we dan weer klaarwakker. Wie kent er The Body nog? Elle Macpherson is intussen  55 maar het voormalige supermodel uit de nineties is de titel nog meer dan waardig. Nochtans was er vorig jaar één deel van haar perfecte lichaam dat niet in smaak viel bij de fans. Elle deelde toen nietsvermoedend een foto waarop te zien is dat ze aan het zonnebaden is met blote voeten aan haar zwembad. De opvallende ‘knobbels’ aan haar poezelige voeten oogsten veel minder lof. Een gevolg van jarenlang hoge hakken te dragen, zo bleek. Voeten waar wij nochtans maar al te graag mee willen spelen.

Hakken (ook wel Hakkûh of Hakkeeh) is een dansstijl uit de Nederlandse hardcore en gabber-scène. Niemand die echt kan zeggen op welk moment deze dans is ontstaan, maar als we de online community mogen geloven hebben de Hollanders het te danken aan de jongens van de The Prodigy. In de videoclip uit 1992 van Out of Space, was de dans voor het eerst te zien in zijn pure vorm.

Prodigy betekent trouwens: wonderkind. Michael Jackson, Bobby Fisher, Blaise Pascal, Pablo Picasso, Wolfgang Amadeus Mozart, Kristof Calvo,… zijn slechts enkele van de vele jeugdige talenten die deze aardkloot heeft gekend. Maar ook in het turnen lopen er snotneuzen rond van het hoogste niveau. Denk maar aan onze Belgische trots Nina Derwael, en wat zij al heeft gepresteerd op haar negentiende. Maar de Roemeense Nadia Comaneci deed het tijdens de jaren zeventig nog beter. Ze was amper veertien toen ze op de Olympische Spelen van Montreal als allereerste een perfecte tien als score kreeg. Ze won dat jaar drie gouden medailles: allround, op de brug met ongelijke leggers en op de evenwichtsbalk. Gedurende het hele toernooi turnde ze nog zes keer een tien. Tegenwoordig moet je zestien zijn om als gymnast deel te nemen aan de Olympische Spelen.

Behalve steengoede turnsters en bloedmooie vrouwen heeft Roemenië nog heel veel te bieden. Het land is meer dan duistere verhalen over Dracula en Transsylvanië. Zo heeft het één van de meest prachtige ondergrondse pretparken ter wereld. De voormalige zoutmijn Salina Turda dateert van de zeventiende eeuw en is zo’n 120 meter diep gelegen. Er is onder andere een bowlingbaan, een amfitheater waar geregeld voorstellingen zijn en zelfs een reuzenrad. Ook het ondergrondse meer kan je verkennen met roeibootjes.

Geen pretpark dus om met een korreltje zout te nemen en ook niet volgende waarschuwing: zonder zout, ga je dood. Het is algemeen bekend dat je beter niet teveel zout kunt eten, omdat het niet gezond is en je er dik van wordt. Maar het andere uiterste, het compleet weglaten van zout uit je maaltijden, is niet verstandig. Je cellen hebben namelijk zout nodig om te functioneren. Het zout zorgt ervoor dat er elektrische impulsen worden doorgegeven binnen en tussen onze cellen. Er zijn in het verleden mensen geweest die heel veel water dronken en geen zout tot zich namen. Dit had tot gevolg dat het zout dat nog in hun lichaam aanwezig was, verdunde, waardoor ze stierven.

Maar sterven doen we tenslotte allemaal en dat beseffen we vandaag, op 1 november, maar al te goed. Maar ook de dood moet met zijn tijd meegaan. Zo bestaan er tegenwoordig graven met QR-codes zodat passanten meer te kunnen komen weten over je verleden, vrienden, familie, werk,…

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More