Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

342

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Met al die hittegolven de laatste tijd verlangen we weer naar wat sneeuw. Het ziet er in ieder geval vaak zo prachtig uit in films, maar is niet altijd even onschuldig. Zo bestond de sneeuwstorm waarin Dorothy wakker werd in The Wizard of Oz  (1939) uit niets anders dan pure asbestvlokken. De arme en onwetende actrice moest dan nog eens de bewuste scène 27 keer over doen.  Gezond is anders.

De ‘Club van 27’ (Of: Forever 27) is de benaming voor een groep beroemde muzikanten die op 27-jarige leeftijd overleden. Meestal door een overdosis of door zelfmoord.  Tot de club behoren circa vijftig artiesten, waaronder de meest bekendste Kurt Cobain, Janis Joplin, Jim Morrisson en Amy Whinehouse. De laatste bekende artiest die voorlopig het lijstje mag afsluiten is de Amerikaanse rapper Fredo Santana. Hij overleed vorig jaar aan een nierziekte als gevolg van overmatig drugsgebruik.

Je lichaam kan overleven zonder een aantal interne organen. Stel dat je je maag en milt verliest, driekwart van je lever, 80% van je darmen, een nier, een long en zowat elk orgaan in je pelvis en lies, dan nog zou je kunnen overleven.

Maar wedden dat je het nauwelijks overleeft, als het volgende lichaam dicht bij jou in de buurt ligt? Bollebozen aan de Universiteit van Texas  bestudeerden talloze lichaamskenmerken en lichaamsverhoudingen die mannen wereldwijd, ongeacht cultuur of afkomst, het aantrekkelijkst vinden. Na dat onderzoek kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat veel culturen andere opinies over wat mooi is hebben, maar dat ook erg veel punten overeen komen. Daarmee hebben zij ontdekt dat model en actrice Kelly Brook, van alle bekende vrouwen, de vrouw is met het meest ideale lichaam ter wereld.

De Kelly-bag van Hermès is al decennialang een iconisch mode-item. Het eerste prototype van de Hermès Kellybag was in feite bedoeld om een zadel of laarzen in op te bergen, omdat Hermès toen was gefocust op accessoires voor paardrijden. Langzaam veranderde de tas in de elegante haute couture damestas die we vandaag kennen. De tas heeft haar naam te danken aan een beroemd moment in 1956, toen Grace Kelly – actrice, mode-icoon én prinses van Monaco – de tas  gebruikte als een schild om haar zwangere buik te verbergen.

Een negenbandgordeldier kan dan weer de zwangerschap vertragen. Het kan de embryo’s in een slapende toestand houden tot de omstandigheden goed zijn voor een zwangerschap.

Slaap, oh die heerlijke slaap. Elk verloren uur slaap van de acht benodigde uren zorgt, volgens een studie van het Centrum van Slaaponderzoek van de Loughborough Universiteit, voor het verlies van ongeveer één IQ-punt. Dus best niet gaan solliciteren na een weekendje doorstappen.

De Amerikaan William James Sidis (1898-1944) is wellicht de slimste mens die ooit geleefd heeft. Velen hebben geprobeerd zijn IQ te raden, maar het is nooit officieel vastgesteld. Het zou tussen de 250 en 300 hebben gelegen. Sidis was een multi-genie. Hij kon spellen op zijn eerste, en toen hij anderhalf was las hij de krant. Tussen zijn vierde en achtste schreef hij vier boeken, en toen hij 11 was, werd hij toegelaten tot Harvard University. 

Maar had hij ook de volgende woorden in deze verschillende talen kunnen spellen? In het Engels is het langste woord: ‘pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis‘. Het wordt gebruikt om een leverziekte aan te duiden. Het langste Spaanse woord is ‘electroencefalografista‘ met 23 letters en daarmee worden de hersengolven aangeduid. Het langste Franse woord is ‘anticonstitutionnellement‘ en betekent anti-constitutioneel, oftewel tegen de grondwet in. Maar ze moeten allemaal de duimen leggen tegen dit Turks woord van 75 letters: ‘Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesinesiniz’ wat ongeveer betekent dat je niet weggelegd bent voor succes.

Dat kan je zeker niet zeggen van The King of Rock ‘n’ Roll: Elvis Presley. Hij is nog altijd de meest succesvolle soloartiest in de geschiedenis van de popmuziek. Hij verkocht meer dan 600 miljoen platen.  De grootste hobby van Elvis was karate. Hij was daar al in de jaren 60 mee begonnen en  hij behaalde de zevende graad zwarte band, in zijn eigen specialiteit, Pasaryu. Vlak na het bereiken van deze graad had hij bij een karatedemonstratie in zijn hotelkamer de enkel van een vrouw gebroken. Je zou voor minder het gebouw verlaten.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur