Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

164

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

George Lucas en Steven Spielberg zijn beste maatjes. Dus het is dan ook niet verwonderlijk dat ze door de jaren heen wel eens stiekem een easter egg in hun film plaatsten om elkaar een pleziertje te doen. Zo zagen we even de Asogian aliens opduiken in Star Wars: Episode I The Phantom Menace.  Deze leken als twee druppels water op één van de grootste kassuccessen van Spielberg, namelijk E.T. .

Maar jaren daarvoor maakten niemand minder dan de droïds C-3PO en R2D2 een kleine cameo in Indiana Jones and The Raiders of The Lost Ark.

Billie Jean wordt vaak gezien als het begin van het immens grote succes van Michael Jackson. Maar de bekende producer Quincy Jones wilde dat Billy Jean eigenlijk Not My Lover zou heten. Hij vreesde dat mensen zouden denken dat het nummer over de tennisster Billie Jean King ging.

In Australië heet Burger King, vanwege een copyright conflict, Hungry Jack’s. Maar op gebied van lay-out, kleuren en lettertype is alles identiek.

Jack Russells zijn één van de weinige hondenrassen die vernoemd zijn naar de persoon die ze gefokt heeft. Ze zijn voortgevloeid uit het selectief fokken van Fox Terriers.

Hollywood-seksbom Megan Fox heeft altijd een boontje gehad voor ervaren minnaars. Op de leeftijd van amper 22 besliste ze al dat ze nooit een man wou hebben jonger dan 30. “Mannen onder de dertig hebben niets te melden en zijn onvolwassen. Ze zijn te knap, met hun pakken en trendy kapsels. Een relatie met een oudere man heeft voor mij meer kans van slagen“, aldus Megan die nog steeds samen is met de 13 jaar oudere Brian Austin Green.

Na zoveel jaren knalt de rockgroep Green Day nog steeds van het podium. De huidige drummer van Green Day noemt zichzelf Tré Cool, maar de naam op zijn paspoort is stukken minder rock ’n roll: Frank Edwin Wright III. Ook ontbreekt hij hier en daar een klein schroefje, want hij heeft ooit geprobeerd om een hond te melken, omdat de winkels dicht waren en hij geen melk in huis had.

Er bestaan internetgeruchten dat nijlpaardenmelk een roze of paarse kleur heeft, maar dat is een fabel. Nijlpaarden hebben een bepaalde uitscheiding voor de bescherming van hun huid, en die kleurt rood in de zon. Mogelijk is dit ooit vermengd geraakt met de melk, waardoor het roze of paars leek.

Als je een paarse paprika verhit, verliest deze zijn kleur en wordt  ie groen. Iets om rekening mee te houden als je de paprika als kleureffect in een gerecht wil gebruiken.

Wil je zelf de kracht van taal in je hersenen ervaren? Doe dan eens de strooptest. Tijdens deze test moet je de daadwerkelijke kleur van kleurwoorden benoemen. Dat is natuurlijk makkelijk als er Blauw staat en het woord is blauw gekleurd, maar het wordt een stuk moeilijker als er Blauw staat en het woord is oranje gekleurd. De Stroop-taak is in 1935 door de student John Ridley Stroop bedacht om tegenstrijdige reacties op te roepen. 

Omdat je oranje ziet in de zonsopkomst en in vuur, wordt het veel in verband gehad met positiviteit (nieuwe begin van de dag) en warmte. Ook is het een mengkleur van geel (vruchtbaarheid, vriendelijkheid) en rood (warmte en passie) is het een kleur die heel vreugdevol en positief is. Bij kleurentherapie helpt oranje uitstekend bij neerslachtigheid, depressie, angst, pessimisme en psychosen. Tja, al ooit een triestige Hollander gezien?

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur