Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Het plekje Monowi in het Amerikaanse Nebraska heeft een officiële populatie aantal van welgeteld één persoon. Dat moeten spannende gemeenteverkiezingen zijn daar.

Ook enig in zijn soort is Mickey Mouse, want hij schitterde in de allereerste tekenfilm met geluid. Is het je trouwens al opgevallen dat Mickey maar drie vingers plus een duim heeft? Met vijf vingers zouden de handen van Mickey Mouse er volgens bedenker Walter Disney te veel uitgezien hebben als een tros bananen en daarbij bespaarde één vinger minder ook veel tijd en geld bij het tekenen.

Banaan is toevallig trouwens het Arabische woord voor vinger. Word je daar niet vrolijk van? Misschien eens een banaan eten dan, want het gele fruit kan je gelukkig maken. Door de stof tryptofaan wordt serotonine in je lichaam aangemaakt, dat het geluksgevoel opwekt. Maar wist je ook dat er rode bananen bestaan? De rode banaan is twaalf centimeter lang, heeft lichtroze vruchtvlees en smaakt zoeter dan de gele.

Is er iets dat een banaan niet kan? “De wereld redden…”, zeg je? Fout, dat kan hij wel degelijk.  Want in de jaren 80 was er de cartoon Bananaman, gebaseerd op de gelijknamige Britse comic. De domme, maar goed bedoelende en zeer sterke superheld Bananaman krijgt zijn kracht door het eten van bananen. Voordat hij een banaan eet, is hij de jongen Eric, die zijn alter ego graag geheim wil houden.

Maar volgende superheldin zou dan weer beter wat minder eten. Overdag is Ashley Crawford een bloedmooi model, maar als ze deel uitmaakt van de Great Lakes Avengers, een minder bekende superheldengroep van Marvel, dan transformeert ze in Big Bertha. Een dame die zo zwaar is dat haar vetrollen haar praktisch onkwetsbaar maken. En neen, we maken geen Maggie-mopje, te gemakkelijk.

In de Eerste Wereldoorlog noemden de Britten en de Fransen alle zware Duitse artillerie Dikke Bertha. Maar de Duitsers gebruikten de naam alleen voor een bepaald type stalen monster, dat al bij het uitbreken van de oorlog in 1914 in gebruik was. Bertha was een krachtige mortier, die granaten zo hoog afvuurde dat ze bijna loodrecht op het doel vielen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog beschouwden de nazi’s homoseksualiteit als een ziekte en ze sloten homoseksuelen op in concentratiekampen.  Hier probeerden de nazi’s homoseksualiteit te ‘genezen’ door homo’s te dwingen te copuleren met slavinnen in speciale bordelen. Volgens Heinz Heger, een Oostenrijkse man die vanwege zijn homoseksualiteit werd opgesloten in een concentratiekamp, kwam het bevel hiertoe rechtstreeks van het hoofd van de SS, Heinrich Himmler. De man schreef er zelfs een boek over: The Men With The Pink Triangle.

Er geldt voor Heinz Ketchup een snelheidslimiet. Daarmee bedoelen we niet voor de transporttrucks, maar voor de flessen zelf. De productie wordt pas goedgekeurd als het rode goedje de iconische glazen fles verlaat met een snelheid van 0.045 km/uur.

Rood is ze meest zeldzame, natuurlijke haarkleur onder mensen en dat maakt ze net ook zo fascinerend, vooral de roodharige dames. Niet alleen hebben ze meer kans om linkshandig te zijn, ze krijgen ook nooit meteen grijs haar. Hun haar vervaagt van rood naar blond, vervolgens naar zilver en dan pas wit.

Vraag aan ieder mens aan welke kant zijn hart ligt en hij of zij zal uiteraard zeggen aan de linkerkant. Niet dus! Je hart is zo groot als een vuist. Hij zit achter je borstbeen, ongeveer in het midden van je lijf. Twee derde deel van je hart zit inderdaad links van het midden. Maar een derde deel zit… rechts. Een beetje het omgekeerde van de afgelopen verkiezingen dus.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More