Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Donkey Kong JR is het enige spel van Nintendo waarin Mario een slechterik speelt.

 

Over slechteriken gesproken: Marvel heeft een reeks legendarische schurken verzonnen. Denk maar aan Thanos, Dr. Doom en Magneto. Maar niet iedereen in hun collectie was altijd even indrukwekkend en met een even nobel motief. Zo maakte in De Spectaculaire Spider-Man nr. 40 de Dwazenhater zijn opwachting. Zijn missie? De wereld verlossen van elke dwaas. En neen, het verhaal speelde zich niet af in de Wetstraat te Brussel.

 

Spinnen zijn griezelig maar o zo fascinerend.  Zo voert de Pauwspin een dansje op als paringsritueel die ziet eruit als de YMCA-dans van The Village People.  Bovendien maken hun felle kleuren het de moeite om naar te kijken. Maar als de interpretatie van deze eighties-dans een beetje zwakjes uitvalt en het vrouwtje niet onder de indruk is van de performance, dan zal ze zonder pardon proberen het mannetje aan te vallen, te doden en zelfs op te eten.

 The Village People werd vernoemd naar Greenwich Village, een grote uitgaansbuurt voor homo’s in New York, waar de groepsleden vaak kwamen. Hun grootste hits worden nog vaak gehoord als feestmuziek, maar wedden dat je het volgende liedje van hen nog nooit gehoord hebt?  In In 1994 nam Village People  namelijk een WK-lied op met het Duitse voetbalelftal. Het motiveerde de Mannschaft precies, want tijdens datzelfde WK versloegen ze België met 3-2.

Het allereerste wereldkampioenschap voetbal vond plaats in Uruguay in 1930 en ook toen waren de Rode Duivels er ook bij. Jammer genoeg scoorden ze geen enkele goal. Ze verloren namelijk beide groepswedstrijden, tegen de Verenigde Staten en Paraguay.

Naast Spaans kent Paraguay een tweede officiële taal, het Guarani. Bijna iedereen in het land spreekt of verstaat deze taal en de meeste mensen spreken een mengeling tussen het Spaans en Guarani. Tegenwoordig is Guarani een verplichte taal op school.

Giuseppe Caspar Mezzofanti, geboren in 1774, was een Italiaanse kardinaal en polyglot. Hij staat erom bekend 38 talen en 40 dialecten te spreken en is daarmee ook de recordhouder. Hij beheerste de volgende talen goed tot uitstekend: Arabisch, Aramees, Armeens, Chinees, Deens, Duits, Engels, Frans, Grieks, Hebreeuws, Hongaars, Illyrisch, Italiaans, Koptisch, Latijn, Maltees, Nieuw-Grieks, Nederlands, Perzisch, Pools, Portugees, Russisch, Schots, Spaans, Tsjechisch, Turks, Welsh en Zweeds. Daarnaast verstond hij ook nog enkele talen die hij minder goed beheerste.

Tijdens het conclaaf – het kiezen van een nieuwe paus – mogen de kardinalen absoluut geen contact met de buitenwereld hebben. Het is verboden kranten te lezen, tv te kijken en ook telefoneren en het gebruik van social media zijn uit den boze. Voor een kardinaal die deze regel overtreedt, dreigt excommunicatie. Voor de aanvang van een conclaaf wordt de hele Sixtijnse Kapel doorzocht om zeker te zijn dat er geen opname- of afluisterapparatuur binnengesmokkeld is.

De Google Home Mini speaker is een slimme assistent die je vragen stelt of commando’s geeft, maar zo onschuldig blijkt het ding niet te zijn. Een journalist ontdekte dat de Google Home Mini ongevraagd en zonder toestemming gesprekken afluisterde van gebruikers en ze doorstuurde naar de servers van Google.

 

Er is een ‘spiegel‘ versie van Google. Klinkt misschien als een grappige en nutteloze add-on, maar het was eigenlijk erg nuttig in het omzeilen van de Great Firewall van China, die Google had verbannen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More