Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Gert B. - 18-06-2021

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Bloed doneren in coronatijden is niet altijd evident. In Zweden daarentegen weten ze schenkers extra te motiveren en dat al sinds 2012. Want telkens je bloed aan een donor overgedragen wordt krijg je een smsje. Kwestie dat je weet dat het toch niet voor niets was.

Geld verdienen met sms’jes was hot in het begin van dit millennium, maar nu worden ze nog amper verstuurd. Niettemin herkent iedereen nog het onderstaande geluidje, namelijk wanneer een berichtje binnenkwam op een oude (maar onverwoestbare) Nokia-telefoon.  Dit waren geen willekeurige biepjes gekozen door Nokia, maar in feite morsecode voor 'sms'.

Maar wat zou de allereerste morsecode geweest zijn? Wel, in 1843 kreeg Samuel Morse van de Amerikaanse regering opdracht een verbinding tussen Washington en Baltimore tot stand te brengen. Op 24 Mei 1844 verzond Morse de eerste boodschap: “What had God wrought?” (Wat heeft God gemaakt?).

God moet ook de duimpjes leggen tegen het volgende personage. Boven alle superhelden, goden en galactische wezens in de Marvel comics  is er nog een superieur wezen bekend als de One-Above-All. Hij verschijnt maar uiterst zelden in beeld, maar wordt wel vaak genoemd. Hij is de Marvel-versie van god en het machtigste wezen in de kosmos.

De kosmos is groot, maar het lijkt nog groter voor de nietige wezentjes uit de Franse natuurfilm Microcosmos uit 1996. De film behandelt het leven van ongewervelden in Frankrijk, Italië en Zwitserland. De opnames duurden maar liefst drie jaar, dit om alle insecten perfect in beeld te krijgen.

Behalve gevaarlijk kunnen insecten ook wel best interessant zijn. Zo sterft een kakkerlak niet onmiddellijk als zijn kop eraf gaat, omdat hij ademt via kleine luchtgaten verspreid over zijn ganse lijf. Zijn hersenen heeft hij niet per se nodig en het beest heeft ook geen uitgebreid bloedvatensysteem zoals de mens. Een kakkerlak kan dagenlang zonder kop, tot hij… doodvalt van de honger.

De kop is eraf. De kans dat iemand kop of munt gooit met een muntstuk is helemaal niet vijftig procent. De universiteiten van het Amerikaanse Stanford en Santa Cruz kwamen tot die verrassende conclusie na een uitgebreide studie. De wetenschappers gebruikten een hogesnelheidscamera die duizend beelden per seconde maakt. Ze filmden daarmee mensen tijdens het opgooien van een muntstuk en stelden vast dat de kant van het muntstuk die naar boven wijst bij het opgooien, ook het vaakst naar boven landt. 

De volgende munt op je hand krijgen zou weleens pijnlijk aflopen. De Rai was eeuwenlang de munt op de Yap eilanden. Deze stenen munt kon een diameter hebben van wel 3,5 meter.

Rai doet je dus voortaan niet alleen maar denken aan de bekende Italiaanse publieke omroep met mooie Italiaanse dames, de meest sexy wezens op Europese bodem. Dat wisten we allang. Tijdens oudejaarsnacht dragen Italiaanse vrouwen trouwens rood ondergoed. Dit staat voor geluk in het nieuwe jaar. Het rode ondergoed wordt hen meestal cadeau gedaan door hun geliefde. Zo hebben ze een nieuw setje voor het komende jaar.

Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken