Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Zwijgen is goud tegenwoordig. Vraag maar aan een zekere viroloog opgesloten in een safehouse. Zijn locatie zal niet in het hoofdkwartier van Microsoft in de Amerikaanse plaats Redmond zijn. Want dat is de stilste plek op aarde: een geluidsniveau van -20,6 decibel. In die ruimte wordt bijvoorbeeld geluisterd naar de minieme trillingen die condensators of elektronica produceren, maar de meesten willen er al na een paar minuten uit. Je hoort namelijk je eigen spijsverteringsgeluiden, het kraken van je botten, en het bloed dat door je aderen stroomt…

Het bloed kruipt ook waar het niet gaan kan. Dat je draaierig wordt als je te snel opstaat, komt door de zwaartekracht. Als je te snel opstaat, kan er tot wel 700 milliliter bloed uit je hoofd naar beneden stromen, puur door de zwaartekracht. Hierdoor kun je duizelig worden.

Koude pap vergeleken met de tornado gemeten op 31 mei in 2013 in El Reno, Oklahoma. Het was de breedste en snelste ooit: 484 km/u en 4,2 km breed.

Dan liever winderigheid van de stinkende soort. Vrouwenscheten stinken trouwens vaak erger dan mannenscheten. Dat komt doordat vrouwendarmen meer waterstofsulfide produceren.

Stinkend rijk worden? Dan moet je even gaan aankloppen bij een potvis. Amber ontstaat in de darmen van potvissen rond onverteerde snavelbekjes van inktvissen, het hoofdvoedsel van potvissen. Een klomp van ruim een kilo amber zou tussen 50.000 en 80.000 euro kunnen opbrengen

Volgende Amber heeft Johnny Depp dan weer veel geld en ellende gekost. De blonde actrice speelde ooit de rol van een Playboy Bunny in de serie The Playboy Club. Je zal er wellicht nooit van gehoord hebben omdat de serie na amper drie afleveringen al werd stopgezet vanwege de lage kijkcijfers.

Tegen zulke konijnenoortjes zeggen we nooit neen. Konijnenoren hebben een dubbele functie. Konijnen kunnen hun oren onafhankelijk van elkaar draaien om zo hun omgeving te scannen op geluid. Daarnaast hebben ze een koelende functie. Ze kunnen namelijk niet zweten en aldus alleen hitte verliezen via hun oren. 

Maar net als ons horen ze pas straaljagers als ze al voorbij gekomen zijn. Zij gaan sneller dan het geluid, waardoor er een vertraging ontstaat. Dat komt doordat al het geluid dat voor de neus van het vliegtuig wordt samengeperst, in één keer naar beneden komt. Het komt als een keiharde knal terecht op aarde. Daarom mogen de meeste straaljagers pas boven zee door de geluidsbarrière.

Tom Cruise weet er alles. Ironisch genoeg heeft zijn vervolg op Top Gun al een jaar vertraging. De bekende liefdesscène uit de eerste film werd met gedimd licht gefilmd, omdat actrice McGillis haar haar had laten knippen. De scènes waarin McGillis een hoedje draagt, camoufleren dezelfde reden.

De amygdala, het deel van je brein dat angst en ongerustheid veroorzaakt, werkt even niet meer wanneer een vrouw een orgasme krijgt. Ook met hoedje.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More