Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Best dat het Belgische leger wat gordeldieren naar de Hoge Kempen stuurt. Hun pantser is namelijk kogelvrij. Een Texaan geraakte zelfs levensgevaarlijk gewond, toen een kogel die hij had afgevuurd naar zo’n beest, terugkaatste in zijn gezicht. 

Gordelen maar. In de Belgische wet staat geen specifieke bepaling die je verplicht je huisdier op één of andere welbepaalde manier vast te maken in de auto. Maar als je met jouw hond naar Duitsland, Spanje, Italië of Zwitserland gaat, is een autogordel wel verplicht. 

Who let the dogs out? Niemand dus. Ook niet de band Baha Men uit de Bahama’s. Nochtans scoorde ze er in 2000 een dikke hit mee. Het gaat niet letterlijk over honden die dringend uitgelaten moeten worden. Het nummer is eigenlijk een uithaal naar mannen die respectloze dingen naar vrouwen roepen – wat men vandaag cat calling noemt. De songtekst is geschreven vanuit het perspectief vanuit de vrouwen, die boos zijn op de mannen, en ze ‘dogs’ noemen.

Tja, mannen kunnen echte varkens zijn. Maar wist je dat er  in de Bahama’s een eiland ligt dat wordt bewoond door echte varkentjes? Het eiland Big Major Spot heeft zijn eigen Pig Beach waar varkentjes moeiteloos kunnen zwemmen in de zee. Ook zijn ze dol op toeristen en de toeristen zijn ook dol op hen.

Kermit de Kikker weet nu altijd waar boeken mocht miss Piggy hem dumpen. Iedere Muppet heeft een speciale, opvallende naam en zo ook Dr. Bunsen Honeydew. Zijn voornaam heeft hij van de bekende Bunsen burner, de brander die je bij de chemie les gebruikte. De naam Honeydew is gekozen vanwege de vorm van het hoofd. Dr. Bunsen Honeydew heeft namelijk een meloenvormig (Honeydew melon) hoofd. 

Zou deze slimmerd weten dat de watermeloen eigenlijk een groente is? Het wordt vaak als fruit verkocht, omdat de vrucht zo zoet is. Ook bestaan er watermeloenen met geel vruchtenvlees in plaats van het gewoonlijke rode.

Ze zijn ook om op te eten, maar niet echt: baby’s. Vrijwel alle pasgeborenen worden een paar dagen na de geboorte wat geel. Dit wordt ook wel icterus genoemd. Bij de geboorte begint binnen een natuurlijk proces, de afbraak van de rode bloedcellen in de lever van de baby. De gele kleur ontstaat omdat zijn lever nog niet rijp genoeg is om dit extra aanbod afvalstoffen in het lichaam af te breken. 

“Baby hit my liver one more time”. Het zou niet geklonken hebben uit de mond van toenmalig tieneridool Britney Spears. Het nummer werd geschreven door de legendarische producer Max Martin, die het oorspronkelijk voor de meidengroep TLC in gedachten had. De groep weigerde beleefd voor het nummer omdat het te cliché klonk. 

Het begrip cliché is trouwens afgeleid van het Franse werkwoord clicher, wat ‘een afdruk maken’ betekent. Als zelfstandig naamwoord was cliché aanvankelijk een drukplaat of kopie. In de negentiende eeuw kreeg cliché de betekenis van ‘weinig origineel werk’. De drukplaten in de boekdrukkerij persten dan ook voortdurend dezelfde teksten uit. Een proces dat weinig origineel, nogal saai en behoorlijk voorspelbaar was.

Een boek waar wij van de redactie wel iets aan hebben: “Hoe te leven met een enorme grote penis?” We hebben het in één ruk uitgelezen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More