Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Het normale leven lonkt weer. Laten we hopen ook dat de reissector terug helemaal herstelt. Al die korte binnenlandse wandelreisjes komen ons nu wel de strot uit. Alhoewel, het kan nog korter. De kortste commerciële lijnvlucht ter wereld verbindt de Orkney-eilanden Westray en Papa Westray bij Schotland, een afstand van maar liefst drie kilometer en neemt ongeveer een anderhalve minuut in beslag. 

Papa is net als mama een internationaal woord. Als je kind heel hard om papa roept, verstaan ze dat ook in Australië. Bij de Maori betekent Papa (Papatuanuku) Moeder Aarde, de moedergodin. “Vrouw, haal moedergodin eens drie Jupilers”… het klinkt toch niet hoor.

Maar volgende godin is nog bizarder. De Scandinavische Viking-godin Ellie heeft als bijnaam Het Gigantische Oude Wijf. Ze was de personificatie van ouderdom, en niemand kan winnen van de ouderdom. Zelfs Thor niet. Niet te verwarren met jouw schoonmoeder.

Volgende juffrouw is dan net weer het omgekeerde. De 27-jarige Indiase Jyoti Amge is met haar 62,8 centimeter de kleinste vrouw ter wereld. Jyoti lijdt aan de erfelijke aandoening achondroplasie, die de groei van de botten remt.

Aan botten geen gebrek in de tv-serie Bones. De schrijvers hadden een griezelig vermogen om de toekomst te voorspellen. Kort na de aflevering The goop on the girl werd in het echt een bank overvallen door een Kerstman en na The tough man in the tender chicken werd daadwerkelijk een menselijk lichaamsdeel aangetroffen in een kipnugget. Ook werd na het schrijven van The dwarf in the dirt echt een moord gepleegd in de wereld van het dwergworstelen.

Geef ons maar 100 procent kippenvlees. Ook al zijn ze van jong af aan zo schattig. Kuikentjes communiceren trouwens al met elkaar en met hun moeder terwijl ze nog in het ei zitten. Zo kan een moeder bijvoorbeeld reageren op een kuiken dat geluiden van ongemak maakt door het ei te keren of te verleggen.

Ei, ei, ei, en we zijn zo blij. In Australië eet je geen omelet, maar traditioneel gezien fairy bread op een verjaardag. Dat is een sneetje brood met extra veel boter en discodip.

Aan discodip geen gebrek, discotheken daarentegen zijn dan weer een uitstervend ras in België. De Zillion op het Zuid was slechts vijf jaar open (1997 – 2002) , maar bouwde in die tijd een beruchte reputatie uit. Wist je dat er in 1998 zelfs de MTV Music Awards werden georganiseerd? 

Op 1 augustus 1981 begon MTV met uitzenden. Hun eerste videoclip was Video Killed the Radio Star van The Buggles. De algemene tendens bij de lancering van de muziekzender was dat de radio op termijn zou verdwijnen, omdat muziek nu ook ‘gekeken’ kon worden. 40 jaar later… van clips op tv nauwelijks nog sprake en radio is nog steeds even populair.

Weet je wie ook optrad in de videoclip van Video Killed the Radio Star als toetsenbordspeler? Niemand minder dan ‘s werelds bekendste filmcomponist Hans Zimmer. Neem hier eens een kijkje naar zijn 20 meest epische tracks, ideale soundtrack om het verlengde weekend te starten.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More