Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Met al de coronamaatregelen lijkt het alsof we al een jaar op voet van oorlog leven met onze partner of huisgenoten. Een eeuwigheid vergeleken met de oorlog tussen het Verenigd Koninkrijk en het Sultanaat Zanzibar. Met een duur van 38 minuten was dit de kortste oorlog ooit. De oorlog werd op 27 augustus 1896 uitgevochten, van 9u02 tot rond 9u40.

Maar je moet niet zo ver gaan om het kort te houden. Met 166,66 meter is ’t Kuipke in Gent de kortste en dus snelste wielerpiste ter wereld.

We zien liever meteen wat vlees we in de kuip hebben. Dat is was nooit een probleem bij de bloedmooie Cindy Crawford. Het 55-jarige ex-supermodel deelt dagelijks gezondheidstips op haar Instagram. Maar wist je dat ze ooit het uithangbord was voor de wreed gesuikerde ontbijtgranen van Special K van Kellogs? 

Je zou het niet zeggen als je de verpakking en reclame moet geloven, maar Special K van Kellogg’s is ongezonder dan de klassieke cornflakes: er zitten meer calorieën, meer vet en meer suiker in. Wist je trouwens dat Dokter John Harvey Kellogg zijn ontbijtgranen aan het eind van de negentiende eeuw ontwikkelde als een middel tegen masturbatie? Kellogg ging ervan uit dat maisvlokken anti-lustopwekkend waren. 

Tja, niet slim om dan een supermodel op je doos te laten zetten, hé John? Masturbatie- en sekszaad zijn bovendien niet hetzelfde. Het verschil? Bij een zaadlozing tijdens de daad loos je je meest alerte zwemmertjes, als je masturbeert de meer ‘kreupele’ exemplaren. Ai, als de spermabank dit maar niet hoort.

Al hebben de spermabanken het geluk dat ze nooit een blauwe vinvis op bezoek krijgen. Niet alleen wegen hun teelballen gemiddeld 70 kilogram per stuk. Elke ejaculatie bevat ongeveer 20 liter sperma. Dat is eventjes slikken.

Daar zijn golfballen niets tegen. Al ooit gevraagd waarvoor al die kleine putjes dienen op een golfbal? De correcte naam is dimples en ze helpen om de aerodynamica te regelen voor lagere of hogere balvlucht, spin en afstand.

Wat een spin allemaal uit haar gat draait is ook opmerkelijk. Al dat spinnenzijde is volledig vloeibaar. Dit klinkt misschien vreemd, aangezien we spinnenzijde altijd zien in de vorm van een web. Pas wanneer het zijde in aanraking komt met de lucht, wordt het hard, wat de spin in staat stelt om er een web van te maken.

Geen enkele vlieg is veilig voor hen, maar het bracht striptekenaar Stan Lee wel op een gouden idee. Toen hij in 1961 op zoek was naar een nieuwe superheld, zag hij opeens een vlieg zijn kantoor binnenvliegen en op de muur landen. Dat bracht hem op het idee over een superheld die op muren kon blijven plakken. Stick-to-Wall Man, Insect-Man, Fly-Man, en Mosquito-Man waren allemaal namen die revue hadden gepasseerd vooraleer hij besliste om er Spider-Man van te maken.

Hij zag ze dus duidelijk vliegen. Goed nieuws voor diegene met vliegangst: het kan geen kwaad als een vliegtuig door de bliksem geraakt wordt. Vliegtuigen worden zo ontworpen dat ze honderdduizenden ampère elektriciteit kunnen weerstaan en dat is veel meer dan de bliksem kan veroorzaken. Gemiddeld wordt een vliegtuig zo’n twee keer per jaar geraakt door de bliksem, maar het toestel is zo gemaakt dat passagiers daar niets van merken.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More