Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

De pretparken kunnen nog steeds op hun kin kloppen, met desastreuze financiële gevolgen. We snakken nochtans naar ontspanning. Maar dat is niet de reden dat de allereerste achtbaan werd gebouwd. In 1880 vond de goedheilige zakenman LaMarcus Thompson het een zonde dat de meeste Amerikanen hun tijd vertoefden in saloons en bordelen. Dus hij bouwde op Coney Island, New York de allereerste achtbaan en hij hoopte hiermee zijn landgenoten de aandacht af te leiden van de drank en prostituees. Met succes.

Met de broek tot aan de enkels in de achtbaan. Dat lukt dan moeilijk he? Tenzij je een flamingo bent. Het gewricht dat je ziet halverwege de flamingopoot is geen knie, maar een enkel. Het heup– en kniegewricht van de flamingo zijn niet zichtbaar. 

Schudden met de heup zal er dus niet inzitten voor de roze rakkers, en twisten al zeker niet. Hank Ballard bracht in 1959 een single uit die “The Twist” heette, maar pas toen Chubby Checker het coverde en er ook een specifieke dans bij ontwikkelde, groeide de twist uit tot een rage.

Je kind de dag van vandaag Chubby noemen valt een beetje zwaar. Nochtans altijd vet moeten vermijden is maar een hersenspinsel. Niet alleen zijn onze hersenen het meest vette orgaan van het lichaam, ze snakken ook naar vet. Een ‘hersenvriendelijk menu’ bestaat dus uit voldoende omega-3-vetzuren. Deze zorgen namelijk voor goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen in je hersenen

Nu snappen we waarom zombies zo verzot zijn op een stoofpotje met hersenen. Vraag maar aan Rick Grimes & co uit de populairste zombiereeks ooit. Behalve de personages veroudert ook het logo van The Walking Dead elk seizoen. Het verhaal hierachter is dat de makers willen dat de hele serie, net zoals de gehele wereld van The Walking Dead  ‘vergaat’. 

Dood zijn ze niet, maar wandelen doen ze des te meer. De vrouwelijke wandelende takken hebben geen mannetje nodig om baby’s te krijgen. Als er geen mannetje in de buurt is, legt een wandelende tak alleen maar vrouwelijke eitjes. Je kan dus een grote kolonie wandelende takken hebben die alleen maar uit vrouwtjes bestaat.

Als onze vrouwtjes mochten kiezen tussen wandelen of chocolade, zouden ze waarschijnlijk het laatste kiezen. Nochtans hebben beide hetzelfde effect. Door het positieve effect op je zenuwstelsel, voel je naast minder stress en angst ook minder woede en vijandigheid.  Wandelen kan zelfs gebruikt worden als natuurlijk middel tegen depressie.

Minder vijandigheid in coronatijden is altijd welkom. Maar zelfs de grootste vijand kan weleens verrassend uit de hoek komen. Wie aan een vredelievende politicus denkt, haalt waarschijnlijk niet Adolf Hitler voor de geest. Toch werd de führer van Nazi-Duitsland in 1939 voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Ein bißchen Frieden dus. Met dit lied won Duitsland tevens ook in 1982 voor het eerst het Eurovisiesongfestival. Critici vreesden dat het lied te saai zou zijn om goed te scoren en adviseerden daarom alsnog voor een ander nummer te kiezen. Maar zangeres Nicole hield voet bij stuk en gelukkig maar, want ze ontving van negen landen het maximum van twaalf punten en haalde zo de langverwachte eerste Duitse zege binnen. Er is nog hoop voor Hooverphonic.

Een flop of geen flop voor Alex Callier binnenkort in Rotterdam, hij kan tenminste zeggen dat er al maar liefst een miljard mensen naar zijn optreden hebben gekeken. Dat was in 2000 tijdens de openingsceremonie van het Europees Kampioenschap Voetbal. Welke Belg doet beter? 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More