Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Gefeest hebben we niet de afgelopen twaalf maanden, maar gewandeld des te meer. Nu je kuiten gespierder zijn dan die van een Belgische witblauw, ben je misschien klaar voor een echte uitdaging? ’s Werelds langste wandeling is dan wel iets voor jou. De route start in L’Agulhas, Zuid-Afrika en eindigt zo’n 22.000 kilometer verder in Magadan, Rusland. Een flinke opgave, waar je volgens Google Maps 4.362 uur over doet.

Wij daarentegen zijn al uitgeput na een wandeling over het zebrapad. Over zebra’s gesproken, wetenschappers zijn van mening dat ze gestreept zijn om insecten te misleiden. Ze namen de proef op de som door zwarte en witte strepen te verven op een koe. Het resultaat? De geverfde koeien hadden de helft minder insectenbeten dan normaal.

De menura is een zangvogel die ook zijn strepen heeft verdient. Niet vanwege zijn uiterlijk, maar dankzij de leuke deuntjes. Een deel ervan zijn te danken aan een Australische fluitspeler uit 1930. Hij had een menura als huisdier en het beestje bootste zijn muziek na. Daarna liet de muzikant de vogel los in de vrije natuur, waarna de soortgenootjes de vrolijke noten al fluitend oppikten.

Als Venezolaan kan je ook fluiten naar alles. Figuurlijk toch. Gigantische inflatie, de hoogste ter wereld, verlamt Venezuela economisch. Je moet er ongeveer 7.8 miljoen bolivars – de munteenheid van Venezuela – op zak hebben om een geplukte kip te kunnen kopen.

Stinkend rijk is hij er niet van geworden, maar hij liet wel de concurrentie rondlopen als een kip zonder kop. “Joel, ik bel je met een ‘echte’ mobiele telefoon. Een draagbare telefoon.” Met die woorden startte uitvinder Martin Cooper van Motorola op 3 april 1973 het allereerste mobiele telefoongesprek ooit. Joel Engel, die voor concurrent AT&T eveneens probeerde een mobiele telefoon te ontwikkelen, zat aan de andere kant van de lijn.

Wie heb ik aan de lijn? Hallo, hallo? Geen flauw idee. Maar de volgende dames letten in ieder geval enorm op hun lijn. Daar hebben we niets op tegen. Maak kennis met de Fit Babes van Instagram.

Net niet fit genoeg om naar de volgende plek te zwemmen. In de wereldzeeën kom je nooit verder van het vasteland dan in Point Nemo, het ligt op exact 2688.22 kilometer van de dichtste landmassa en dus ook de beschaving. De dichtstbijzijnde mensen zijn dus de astronauten boven jou in het ruimtestation ISS, 416 kilometer boven jou.

Maar zelfs Nemo kan een puntje zuigen aan de volgende atleet. In 1912 plaatste de Amerikaan-Indiaan Thorpe zich makkelijk voor de Spelen in Stockholm. In de vijfkamp won hij vier van de vijf disciplines. Een straffe prestatie, aangezien zijn schoenen vlak voor de wedstrijd gestolen werden. Thorpe vond twee afgedankte exemplaren in een vuilnisbak en won er zijn gouden medailles mee.

De moed zonk ook eerst in de schoenen van de Canadese countrymuzikant Dave Caroll, toen hij zag hoe het personeel van United Airlines zijn zijn gitaar brak. Toen hij zei er een lied over te zullen schrijven, lachte United hem wreed uit. Gevolg? Het filmpje had ervoor gezorgd dat in vier dagen tijd de waarde van het aandeel United met 10 procent was gedaald en de clip werd ondertussen al 20 miljoen keer bekeken op YouTube.

Maar nog genialer en gemener was Mozart. Hij had een hekel aan de operazangeres Adriana Ferrarese del Bene. Als ze zong, dan liet ze haar kin bij lage noten zakken, bij hoge noten wierp ze haar hoofd in haar nek. Voor haar schreef hij een lied met een constante wisseling tussen hoge en lage noten, zodat haar hoofd als een kip heen en weer ging op het toneel terwijl ze zong.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More