Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Het zijn spannende tijden voor ruimteliefhebbers. We worden verwend met haarscherpe beelden afkomstig van Mars dankzij de moderne technologie. Dat is ooit eens anders geweest, kijk maar naar Neil Armstrong. De hartslag van de arme man piekte boven 150, toen NASA de controle aan hem overdroeg voor de maanlanding.

Hartje gaat boem-boem dus. Ook eens uit je borstkas. Denk maar aan de legendarische scène uit Indiana Jones, waarin iemands hart uit het lichaam wordt gerukt en het vervolgens vrolijk doorklopt. Geen fantasie, want dat is precies wat er in het echt ook zou gebeuren. Je hart beschikt over een eigen elektrisch systeem dat blijft kloppen, zolang het zuurstof krijgt.

“Ik moest kloppen, want de bel doet het niet.” We krijgen nog steeds hartzeer om Gertje en Samson niet meer samen te zien. Sinds 2007 bestaat er wel een Waalse spin-off, Fred et Samson. Tristan Moreau speelt Fred, Frédéric Clou Samson. In de nieuwe reeks reizen ze het platteland door met een busje, gebaseerd op Samson en Marie.

De volgende Marie uit Polen was actiever op de radio. Radioactieve elementen welteverstaan. Marie Curie is de enige vrouw ter wereld die ooit in haar carrière twee Nobelprijzen gekregen heeft. Straffe madame!

Onderstaande Poolse dames verdienen dan weer een prijs in opzichtigheid. Maak kennis met de Polish Hotties van Instagram. Hola Pola!

Dames die het ijs nog sneller doen smelten, zelfs op de Noordpool. Dit razend groot gebied kent eigenlijk maar twee zonsopgangen per jaar: één in maart en één in september. De zon schijnt er 24 uur per dag tijdens de zomer, in de winter is het er de ganse dag pikdonker.

Dan zitten we liever een hele dag op de 24 uren van Le Mans, veel spannender. Zelfs tijdens de pitprocedure. Tanken en wisselen van banden mogen er niet tegelijkertijd plaatsvinden. Bij het wisselen van banden mogen maximaal vier monteurs betrokken zijn, en ze mogen slechts één ‘wielpistool‘ gebruiken. Daardoor duren wissels veel langer dan in de Formule 1.

Maar wedden dat hun pistool bijlange niet zo luidruchtig is als het volgende baasje? Maak kennis met de pistoolgarnaal, een van de meest luidruchtige dieren op aarde. Het kleine zeediertje weet met zijn opvallende schaar een enorme hitte te creëren. Er ontstaat een bel die wel 5.000 graden is als hij barst en een drukgolf uitzendt die de prooi verlamt. Dit veroorzaakt een knal van 210 decibel. 

Hij is echter maar een kleine garnaal vergeleken met Sun Fang uit China. Met  221 cm is zij de grootste levende vrouw op deze aardkloot. De Nederlandse Trijntje Kever uit de 17de eeuw was dan met haar 254 cm de langste trees ooit.

De Volkswagen Kever is ook al even de pijp uit. Je zou het niet zeggen, maar dit icoon lag aan de basis van de eerste Porsche. De Porsche 356 was een stevig herwerkte Kever, met verlaagd koetswerk en grondig gewijzigde motor. Maar de trekken van de Beetle blijven zichtbaar.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More