Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Driemaal hoera. Kristof Calvo ambeteert nu voortaan onze noorderburen. Hij is niet het enige groene knaagdier dat een connectie heeft met oranje. Wat denk je bijvoorbeeld van de bever? De knaagtanden van een bever zijn aan de voorkant bedekt met een laagje knaloranje glazuur, dat zo hard is als glas

Samuel L. Jackson die de rol speelt van Elijah oftewel Mr. Glass in de film Unbreakable, is dan weer een stuk fragieler. Zijn superschurkennaam wordt pas op het einde van de film onthuld. Maar in allerlei scènes zien we telkens Elijah opduiken in de reflectie van een spiegel of raam, hetgeen symboliek staat voor zijn alter ego.

We weten allemaal wel dat spiegels licht reflecteren, maar wat veel mensen niet weten is dat spiegels ook geluid kunnen reflecteren. We spreken dan van zogenaamde akoestische spiegels. In de Tweede Wereldoorlog werden deze spiegels gebruikt voor de detectie van vijandelijke vliegtuigen. In die tijd bestond de radar namelijk nog niet.

Geen liefde voor de radar dus, die kwam pas jaren later dankzij de de Nederlandse rockband Golden Earring. Met vijf hitnoteringen in de Amerikaanse Billboard Hot 100 is Golden Earring de succesvolste Nederlandse act in Amerika ooit. Met Twilight Zone behaalden ze in 1982 zelfs een nummer 1-hit in de Billboard Mainstream Rock Tracks.

The Twilight Zone Tower of Terror in Disneyland bereikt ook de top om even snel de dieperik in te suizen. De serviceliften van deze attractie worden eigenlijk naar de grond toe getrokken. Dit origineel systeem laat de liften sneller dalen dan de zwaartekracht en geeft de gasten het gevoel dat ze vliegen.

Wat ons dan weer van de grond doet gaan, zijn de heerlijke stewardessen van het Insta account Fly Hostess. Ready for take-off? Zeker weten.

Levendige dames. In tegenstelling tot de ordinaire huisvlieg die je morsdood wil pletten. Dat lijkt altijd een echte uitdaging. Wel, dat hebben deze beestjes te danken aan hun uiterst snelle reactievermogen. Huisvliegen zijn namelijk in staat om de zaken die zij waarnemen zeer snel te verwerken. Ter vergelijking: het menselijk brein verwerkt ongeveer 60 beelden per seconde. Een vlieg doet er zo’n 250 per seconde.

Niettemin moet ons koppie ook elke dag veel werken, denk maar aan al die bagger op de sociale media. Wil je jouw hersens ontspannen? Dat kan, want chocolade verhoogt de frequentie van theta-hersengolven en die zijn op hun beurt dan weer verantwoordelijk voor ontspanning. Kies wel voor de gezondste versie, donkere chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte.

Een potje golf spelen kan ook relaxerend werken (behalve als deze juffrouw meedoet). Het is tevens de enige sport die niet alleen op aarde is gespeeld. In 1971 nam Alan Shepard zijn clubs mee naar de ruimte en sloeg twee balletjes.

Twee balletjes maar? Dat is klote(n). Bij de meeste mannen hangt trouwens de linker-testikel lager dan de rechter. Niets wat een welgemikte trap kan oplossen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More