Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

We kennen niet alleen de Schotse acteur Ewan McGregor als de drugsverslaafde gek uit Trainspotting , maar ook als de wijze Jedi meester Obi-Wan. Zijn oudere broer is daarentegen een echte held in het leven. Colin McGregor is een gevechtspiloot in de Royal Air Force. Zijn bijnaam? Obi-Two.

May The Force Be With Both of Them! Maar uiteindelijk, als je vliegtuig de dieperik instort, heb je geen Wookie-kloten aan de zogezegde ‘veiligste stoel in het vliegtuig’. Er zijn wel eens onderzoeken gedaan waaruit bleek dat de meest veilige stoel in het vliegtuig achterin en in het midden is, mocht het tot een crash komen. Hoewel de impact van de crash bij deze stoelen misschien het laagst is, is een crash uiteindelijk van zoveel factoren afhankelijk dat het volgens de FAA (Federal Aviaton Administration) niets uitmaakt waar je zit.

Toch verkiezen we eender welke vliegtuigstoel dan een waar de vonken uitspatten. Zo verliep de allereerste executie met de elektrische stoel allesbehalve perfect. Op 6 augustus 1890 werd William Kemmler als eerste vastgesnoerd op de stoel om een pijnlijke dood te sterven. De eerste 17 seconden werd hij blootgesteld aan stroomstoten van 1000 volt. Daarna was er nog een hele minuut en 2000 volt nodig om de volledig verbrande maar nog steeds levende kerel naar de eeuwige jachtvelden te sturen. 

Iemand naar de eeuwige jachtvelden sturen, daar weten de indianen alles over. In galop een vijand omcirkelen was een effectieve tactiek van de indianen. Ze reden niet als een kip zonder kop om de tegenstander heen,  dat zou zelfmoord zijn geweest tegenover de geweren van de blanken. De ruiters voerden een soort ‘speldenprikaanvallen’ uit, en trokken zich steeds snel weer tot buiten bereik van de vuurwapens terug.

Vuurwapens en Amerikanen gaan dan ook evengoed samen als Van Ranst en een uitgesteld tandartsbezoek. Dat bewijzen de schietgrage maar zeer appetijtelijke dames van het Insta-account Guns Girls.

Tja, wat kunnen we zeggen, girls just want to have fun! Vraag maar aan zangeres Cindy Lauper, ze scoorde er een dikke hit mee. Maar ook in mindere mate met de single ‘She bop’. Ze was volledig naakt toen ze het liedje inzong. Het nummer gaat dan ook over zelfverwennerij. Kwestie van inlevingsvermogen kan dat tellen.

Spelen met jezelf is niet alleen eigen aan de mens, ook dieren doen het. Zo is een walrus prima in staat om zichzelf oraal te bevredigen en bereiken elanden hun hoogtepunt door met hun gewei tegen een boom aan te wrijven. Maar zij kunnen niet tippen aan de eekhoorns. Deze schattige pluisbollen eten daarna hun eigen zaad op.

Zaai niet te diep, anders krijg je freggelgriep. Dus tip aan alle aspirerende plantende tuinmannen: voor kleine zaadjes is één centimeter meestal wel voldoende. Grotere zaden zoals die van peulvruchten zaai je doorgaans iets dieper. De algemene regel is: zaai de zaden zo diep als ze groot zijn.

Zolang je maar niet de gympie gympie plant, ook wel bekend als de pijnlijkste plant ooit. Hij oogt onschuldig, maar bezorgt je wanneer je hem aanraakt helse pijn. Het voelt alsof iemand een sigaret uitdrukt op je huid en dat gevoel houdt een kwartier aan. En daarna voelt het nog maanden alsof iemand een lucifer tegen je aanhoudt. Cadeau-ideetje voor de schoonmoeder?

Dan liever zweten in de gym gym. Vaak denken mensen dat zweet het verbrande vet is, maar niets is minder waar. Je vraagt je vast weleens af waar verbrand vet heen gaat, en daar hebben wij het verassende antwoord op: je ademt het uit. 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More