Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken

En jij dacht dat 2021 een jaar ging zijn dat we konden bekomen? We hebben het niet over de bestorming van het Capitool, maar de storm van politieke correctheid die weer op ons afkomt. Genderneutrale speelkaarten. Hoe komen ze er toch weer op? Niet door Bill Gates, want Microsoft heeft steeds de klassieke speelkaarten gebruikt voor het patience-spelletje in Windows.

De hoofdreden dat de softwaregigant het spel toevoegde aan zijn besturingssysteem, was niet om de tijd te doden, maar zodat gebruikers beter overweg konden met de drag and drop-functie in Windows.

Maar wat met de joker in het kaartspel? Is zijn gender ook aanstootgevend? In de gelijknamige film wist hij de kijker te schokken. Dit dankzij de geweldige prestatie van Joaquin Phoenix. In de film geeft zijn personage Arthur Fleck een stand up-voorstelling in de ‘Pogo’s Comedy Club’ in Gotham. Pogo the Clown was de artiestennaam van een professionele clown en seriemoordenaar John Wayne Gacy.

Geef ons dan maar de echte John Wayne, een stuk heldhaftiger, maar minder grappig weliswaar. Zoals heel wat acteurs droeg Wayne in zijn films een pruik. Zijn eigen haar begon in de jaren 40 zo dun te worden dat hij ook buiten de filmstudio’s haarstukjes ging dragen. Tja, een Turks Gunther Levi’tje plegen bestond toen nog niet.

Geen wereldschokkend nieuws, toch niets waar ons haar wit van wordt. Het is trouwens een fabeltje dat je van de schrik of stress in één dag wit haar kunt krijgen. Haarpigment wordt geproduceerd in het deel van het haar dat zich in de huid bevindt. Het duurt circa twee weken voordat een veranderde haarkleur zichtbaar wordt.

Nergens meer fabels dan in de Fabeltjeskrant natuurlijk. De Nederlandse kinderserie was in het begin lang niet zo geliefd was als nu. Bedenker Leen Valkenier baseerde de verhaaltjes oorspronkelijk op de fabels van Jean de la Fontaine. Deze waren te serieus en te saai. De makers besloten dan maar hun eigen fabels te verzinnen en de focus op de karakters zelf te leggen. Met succes.

Geef ons dan maar een Fontaine die minder zevert. De bekendste fontein ter wereld is uiteraard de Trevifontein in Rome. Wie een woordje Italiaans spreekt, zou zelf al achter afkomst van de naam van deze fontein kunnen komen: tre-vi(e) betekent ‘drie wegen’. In de tijd dat de fontein werd geopend, kwamen er namelijk drie straten uit op het plein. 

Nog natter dan een dweil en tegelijkertijd heter dan een bord spaghetti met ballen, zijn dan weer de dames van Insta-account Hot Italian Girlz. Mamma Mia!

Het blijft toch raar, een meute blonde Zweden Italiaans horen zingen. Maar niettemin blijft Mamma mia één van ABBA’s bekendste hits. De vier zouden oorspronkelijk aan Festfolk als bandnaam hebben gedacht, maar uiteindelijk zorgden de voornamen van Anni-Frid, Björn , Benny en Agnetha voor het acroniem waarmee de groep wereldberoemd werd. De afkorting werd ingevoerd omdat – zo wil het verhaal – manager Stig Andersson er genoeg van kreeg steeds weer de complete line-up van zijn band te moeten vermelden.

Die Stig toch. Dat is al een stuk minder mysterieus dan The Stig uit het Britse televisieprogramma van de BBC, Top Gear. De onbekende chauffeur kon werkelijk achter stuur het beste uit elke wagen halen. Het idee van de naam The Stig komt van de presentator Jeremy Clarkson. Op zijn oude school werden nieuwelingen Stig genoemd.

Wie er achter het stuur zat van de allereerste vrachtwagen ter wereld, weten we niet. Wel wie de fabrikant was. Mercedes-Benz heeft op 1 oktober 1896 de eerste vrachtwagen ter wereld gemaakt in Londen. Die had een tweecilinder en was gemaakt voor een vracht tot 1500 kilo. Misschien een uitdaging voor deze meid?

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More