Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Of we dit jaar op vakantie kunnen gaan, weten we niet. Maar erover dromen mag wel. Liefst ver weg van hier. Wat denk je bijvoorbeeld van het exotische eiland Sri Lanka? Het grappige is wel dat Sri Lanka pas een eiland werd in 1480, toen een cycloon de landbrug verwoestte die het met het vasteland van India verbond.

Een tropische cycloon wordt in de Atlantische Oceaan en het oostelijke deel van de noordelijke Grote Oceaan een hurricane genoemd. Dit Engelse woord is afkomstig van Huracan, de naam van de Maya-god van wind en vernietiging.

Dan is Maja de Bij toch een stuk onschuldiger. Het zoemende brave tekenfilmfiguurtje is gebaseerd op het hoofdpersonage uit de Duitse bestseller Die Biene Maja und ihre Abenteuer uit 1912.  Het verhaal mocht zich dan voordoen als zeer kinderlijk, toch was het zeer politiek getint.  Met name de voordelen van de militaristische bijenmaatschappij werd er in geprezen. Die Duitsers toch…

Mmm lekkere honing op zijn Duits. Maar geef ons toch maar Riesige Kartoffeln und heiße Bohnen. Een symboliek die zeker niet verloren zal gaan bij de meiden van het Insta-account Fitness Girls Germany. Eins, zwei, drei, schwitzen!

Is je voornemen trouwens om je buikje weg te werken in de fitness dit jaar (als die ooit terug open mogen), best dan eerst deze fabel uit de wereld helpen. Plaatselijk vet verbranden is – helaas – niet mogelijk. Door te sporten verbrand je calorieën en dus ook vet, maar je kan niet bepalen op welke plek. Vet verbranden gaat geleidelijk en laat zich niet sturen.

Daarom dat je ook nooit een zeehond sit-ups ziet doen. Het beest heeft wel een vetlaag van een dikke vijf centimeter. Die vetlaag houdt de kou van het water tegen en zorgt dat de lichaamswarmte van het dier lekker binnen blijft.

Warm of koud, elk levend wezen voelt zich aangetrokken tot water. Wist je dat 94 procent van al het leven op aarde leeft in de oceaan? En daarvan leeft weer 90 procent in de diepzeeën en weer een gedeelte daarvan leeft dus op een plek waar de zon nooit schijnt. Zou de FOD Financiën daar ook vestiging hebben dan?

De personages uit de film Sunshine (2007) hebben dan weer de zon nog nooit van zo dichtbij gezien. De film is vooral overweldigend in beeld en geluid. Geen toeval, want regisseur Danny Boyle gebruikte in zijn sounddesign echte ruimtegeluiden die werden opgenomen door een universiteit.

Uit het volgende beeld komt nooit geluid, maar niettemin blijft het indrukwekkend. Al zal Lady Liberty nu wel stiekem een traantje wegpinken door de fratsen van haar president. Als het aan de de Franse beeldhouwer Frédéric Bartholdi  had gelegen, stond zijn Vrijheidsbeeld niet in New York, maar wel in Egypte. Egypte wees zijn creatie evenwel van de hand wegens ouderwets en te kostelijk. 

Wij pinken ook een traantje weg omdat de gracieuze Lady Di al 23 jaar niet meer onder ons is. Ze was echter niet de eerste Spencer die een oogje had op Charles. Het was eerst haar zus Sarah die wist afspraakjes te versieren met prins Charles. Tja, van beide walletjes eten noemen we dat. Je oortjes zou voor minder beginnen te flapperen, sloeber!

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More