Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Eerst en vooral, een zalige kerst toegewenst aan al onze trouwe lezers. Wat er onder jullie kerstboom ligt, zijn onze zaken niet. Maar we twijfelen of jullie boom zo krom is als in India. In India versieren ze namelijk geen kerstbomen, maar bananenbomen.

Van bananen weten we het zeker, maar hoort een croissant recht of krom te zijn? Van oorsprong maakten bakkers croissants met gewone margarine, dat waren zogenaamde croissants ordinaires. Het uiterlijk van die croissants was krom, courbé. Dat er later ook rechte croissants werden gemaakt, kwam door rivaliteit tussen boulangers en patissiers. Patissiers maakten namelijk een croissant au beurre, met roomboter. Om dat verschil aan te geven, gaven zij die croissants een rechte vorm.

Welke vorm hij ook heeft, we kunnen een ontbijt niet meer zonder inbeelden. Maar van waar het woord ‘ontbijt’? Het Oudnederlands ‘ont’ betekent ‘voorafgaand aan’. Het woord ‘bijt’ is afgeleid van bijten of eten. Dat betekent dat het ontbijt gezien wordt als ‘het beginnen aan eten’.

Zolang we maar niet op onze nagels bijten van de honger. Onderzoek heeft uitgewezen dat nagelbijters vatbaarder zijn voor halitosis,  beter bekend als een slechte adem. Onze mond zit namelijk boordevol bacteriën en als je daarbij ook nog eens de bacteriën van je vingers optelt wordt het één grote groep bacteriën, wat niet zo heel fris ruikt.

Een nagelbijter van formaat is dan weer de thriller Inception van Christopher Nolan. Wat is werkelijkheid en wat is een droom? Omdat de grens tussen realiteit en droom vervaagt in Inception was het voor de kijker niet altijd even gemakkelijk om bij te blijven. In Japan echter, wanneer de film wordt uitgezonden op tv, worden de droomniveaus genummerd in de hoek om het publiek te helpen verwarring te voorkomen.

Wat dan weer alles behalve een nachtmerrie blijkt te zijn, zijn de dames van de Insta-account Dream Girls. Kletsnat wakker worden van het zweet in hun bijzijn, is nog niet zo erg.

Een extra reden nodig om meer te sporten in 2021? Als je een slechte conditie hebt, ga je al zweten als je lichaamstemperatuur boven de 37,2 graden komt. Bij een goede conditie is dat pas boven de 37,7 graden.

Troost je, het klimaat ziet meer af. Door klimaatverandering worden warme plekken juist kouder en koude plekken warmer. Het regenwoud wordt op die manier langzaam een woestijn, en de Sahara juist groener.

Wildlife in de Sahara is nu al een beetje het geval. Waar kamelen zijn, zijn mestkevers. Altijd kruipend richting een hoopje kamelenpoep. Grappige beestjes, die de uitwerpselen voortrollen. De sporen die de beestjes achterlaten zie je overal.

Omdat we een echt strontjaar achter de rug hebben: waarom niet eindigen met een stinkend weetje hierover? Wist je dat in in één gram kak tien miljoen virussen, één miljoen bacteriën, duizend parasieten en honderd wormeneitjes zitten? Smakelijk!

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More