Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Je bent rijk en je wil wat, zoals een Rolls-Royce. Michel Vandenbosch zal het niet graag horen, maar de autofabrikant heeft wekelijks de huiden van ruim 3000 stieren nodig om het interieur van hun luxewagens te bekleden. Het leer moet ook perfect zijn. Daarom komt het van Scandinavische stieren die leven op grote hoogten, waar minder insecten voorkomen. Zo zijn er geen insectenbeten of andere imperfecties in het leer. 

Insectenbeten of niet, de wagen is allesbehalve een eendagsvlieg. Een volwassen eendagsvlieg mag trouwens één tot een paar dagen leven, als larve leven ze ruim een jaar onder water, dus zo kort is hun leven ook weer niet.

De muzikale eendagsvliegen zijn dan weer een langer en vooral rijkelijk leven beschoren. Denk maar aan de kale knikkers van Right Said Fred en hun megahit I’m Too Sexy. De broers Fairbrasse werkten in 1991 in een sportschool en kregen toen het lumineuze idee om een liedje te schrijven over al die ijdele fitnessboys in hun keet.

Een verhaal dat gezien hun situatie moeilijk bij de haren gegrepen kan zijn. Het deel van ons haar dat wij zien is trouwens dood. Als dat niet het geval was zou je een verdoving nodig hebben telkens je in de kappersstoel plaatsneemt. Elke haar groeit uit een eigen haarzakje, en het levende deel van een haar zit in dit haarzakje. Het deel dat naar buiten komt is morsdood.

Toch zit er meer leven in dan in de zak van Sinterklaas. Want onnozele volwassenen met teveel vrije tijd hebben het onschuldige kinderfeest al een tijdje weten te verpesten. Maar na zondag moeten de azijnpissers weer een jaartje wachten om hun gal te spuwen, daar de brave man weer richting Spanje keert. De Spaanse kinderen echter moeten wachten tot zes januari, want in Spanje krijgen de kinderen pakjes met Driekoningen (Reyes Magos).

Volgende man gedroeg zich als een echte koning en werd er ook voor beloond. Naast de Nobelprijs voor de Vrede won Martin Luther King ook een Grammy. Niet dat hij nu zo muzikaal aangelegd was. Hij kreeg de prijs in 1971 voor een gesproken album, genaamd ‘waarom ik tegen de oorlog in Vietnam ben’.

Over oorlog gesproken, zelfs in België zijn de gevolgen nog zichtbaar. In de Ardennen, nabij het kleine dorp Châtillon, stond tot 2011 een ‘spookfile’ van auto’s, aangeschaft door Amerikaanse soldaten die in Europa gelegerd waren. Na de oorlog bleek het te prijzig de auto’s over te brengen naar Amerika en dus bleven ze 60 jaar lang staan.

Daar drinken we eentje op. Of beter gezegd, we maken een fles soldaat. Maar wat hebben soldaten te maken met het opeten of opdrinken van dingen. Volgens spreekwoorddeskundigen houdt het verband met een oude, magere koe. Het was vroeger in het West-Vlaams gebruikelijk een dergelijke koe een soldaat te noemen. Deze ‘soldaten’ werden vaak aan het leger verkocht voor consumptie.

Tja, ga daar maar eens een Rolls-Royce mee bekleden. De rekening van Ronald Koeman ziet er dan allesbehalve magertjes uit. De Nederlandse trainer van FC Barcelona is de meest productieve verdediger aller tijden, hij scoorde in 533 competitiewedstrijden 193 doelpunten. 

Hij heeft de ruggensteun van een trouw legertje voetbalfans, waaronder ook een heel deel heerlijke exemplaren. Netjes gebundeld in het Instagram account Barca Girls. Je zou voor minder staan loeien.

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More