Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

In deze zware tijden grijpen veel eenzame mensen meer dan gewoonlijk naar genotsmiddelen zoals cafeïne of nicotine. Maar het kan gezonder. Zo bevat de aubergine ook nicotine. Het aantal per 100 gram (0,01 mg) is laag, maar is veel hoger dan in alle andere eetbare planten. Dit komt omdat het familie is van de tabaksplant. Pas als je ongeveer 9 kilo aubergine zou eten krijg je evenveel nicotine binnen als bij 1 sigaret. Vreten maar.

We zien de stoere stripheld Lucky Luke nog niet rondlopen met een aubergine in zijn mond. In de eerdere strips was Luke een kettingroker, maar in 1983 verving Morris de sigaret door een strootje. Deze transformatie leverde de striptekenaar zelfs waardering op van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie).

Wie? De WHO! Niet te verwarren met de Engelse rockband. Vele gitaristen hebben een signature move of pose, maar weinigen zijn zo simpel en toch origineel als die van de Britse gitarist van deze band. Pete Townshend is de bedenker van de helikopterzwaai die ondertussen iconische allures heeft aangenomen.

Maar geen enkele helikopter die zo bad ass is als de legendarische Airwolf uit de gelijknamige 80’s serie. Maar als jij denkt dat het de allereerste serie was met een futuristische helikopter in de hoofdrol, dan heb je het mis. In de jaren 50 kon het Amerikaans tv-publiek genieten van The Whirlybirds. 111 afleveringen over de avonturen van een fictief helikoptercharterbedrijf. Pech voor jou, Stringfellow Hawke.

Wie ze zeker niet zien vliegen zijn kalkoenen. In tegenstelling tot andere wilde soortgenoten, blijven de gedomesticeerde kalkoenen netjes met hun poten op de grond. Wist je trouwens dat alleen mannelijke kalkoenen het bekende kalkoengeluid maken? Vrouwelijke kalkoenen maken een soort klikgeluid in plaats van het bekende klokkende geluid van de mannetjes.

Gisteren hebben ze jammer genoeg moeten slikken in plaats van klikken, aangezien er over de plas Thanksgiving werd gevierd. Eén beest werd gratie verleend door president Trump, terwijl maar liefst 46 miljoen soortgenoten de oven in verdwenen. Traditioneel werd er ook de bekende Macy Parade gehouden in New York City, met kleurrijke en reusachtige ballonnen van bekende figuurtjes. Geen enkel personage verscheen meer in deze parade dan Snoopy.

Met zo’n naam ben je ook werkelijk om van te snoepen. Al klinkt het volgende weetje minder appetijtelijk. Schellak, ook bekend onder de naam E-904, is een uitscheidingsproduct van schildluizen uit India en Thailand. De schellak wordt gebruikt om bijvoorbeeld snoepgoed een glanzend laagje te geven. 

Geef ons dan maar de volgende dames uit Thailand. De Instagram account Thaihotties ziet er veel lekkerder uit. Pikante boel, zeggen we u!

Wat maakt eten eigenlijk pikant? Capsaïcine, een stofje dat voorkomt in chilipeper. Deze stof heeft hetzelfde effect op je pijnreceptoren als hitte. Capsaïcine lost niet op in water, dus zorgt het drinken van water, frisdrank of bier er eigenlijk gewoon voor dat het branderige gevoel zich verder gaat verspreiden. Een beter idee is een stukje brood eten, of gekookte rijst. Want dankzij het zetmeel ga je de pikante smaak bijna direct verzachten. 

Beter rijst vreten dan weggooien, behalve op een trouwdag uiteraard. Sinds jaar en dag (behalve dit jaar) wordt er tijdens huwelijken gestrooid met rijst wanneer het kersverse bruidspaar de kerk verlaat. Waarom? Wel, de strooiende arm verwijst naar de boer die zijn akker bezaait. Een teken van vruchtbaarheid. Zaaien en naaien maar.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More