Federale regering pleegt woordbreuk en trekt steun winkeliers in

“Een schaamteloze bocht.”

Vorige week woensdag bracht minister van Middenstand David Clarinval (MR) een kruimeltje goed nieuws bij het slechte nieuws van de nieuwe lockdown. Na de vergadering van het Overlegcomité kondigde hij aan dat de winkels die moesten sluiten “wettelijk aanspraak kunnen maken op het dubbele overbruggingsrecht voor de maanden maart en april”, ook als ze blijven werken “via click & collect of op afspraak”.

Maar zijn collega premier Alexander De Croo – ook een blauwe jongen, maar dan in het Vlaams – had hem een voorzetje gegeven. De Croo sprak de hypocriete historische woorden: “Alle winkels blijven open, maar alleen op afspraak.” En dus verwijst Clarinval nu naar het Ministerieel Besluit dat stelt dat niet-essentiële winkels … open zijn, want “zij kunnen hun activiteiten voortzetten door middel van een bestel- en afhaalsysteem, levering of via een afsprakensysteem”. En dus kunnen de niet-essentiële winkels fluiten naar het nochtans eerst beloofde dubbele overbruggingsrecht. In het Vlaams heet zoiets ‘woordbreuk’. De liberalen bakken het blauw de laatste tijd en duwen het vertrouwen van de burger in de politiek – mede dankzij partijgenoot El Kaoukibi – naar een historisch dieptepunt.

Voor de ondernemers is de woordbreuk van blauw een druppel teveel. Clarinval werd dinsdagmiddag op de rooster gelegd in de Commissie Sociale Zaken. De oppositie noemde zijn bocht compleet onverantwoord. “Die mensen hebben investeringen gedaan om op afspraak te kunnen werken, en dan verandert op zes dagen tijd het hele verhaal. Welk beleid is dat eigenlijk?”, zei N-VA-Kamerlid Björn Anseeuw. Het is ondertussen geweten dat het afhaalsysteem niet rendabel is.

Doch Clarinval blijft er rustig bij. Hij geeft toe dat de regeling in het Ministerieel Besluit inderdaad anders is dan wat hij oorspronkelijk had gecommuniceerd en voegt eraan toe dat hij beseft dat “het niet eenvoudig is.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More