Federaal parlement verhoogt druk op China inzake Oeigoeren

Volgende week dinsdag is er in de Kamer een hoorzitting voorzien over de kwestie van de Oeigoeren. In de Commissie voor Buitenlandse Betrekking staan niet minder dan 4 resoluties over de zaak op de agenda, wat impliceert dat er een breed draagvlak is.

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD liet onlangs nogmaals weten dat China in Nederland dissidenten onder druk zet. De 51-jarige Qelbinur Sedik is een van hen. Ze woont sinds 2019 in Nederland en wordt vanuit China bedreigd. Dat vertelt ze aan NU.nl. “Je familie is hier. Denk daar goed over na.”

Voor de hoorzitting via Zoom in het parlement zijn diverse experts uitgenodigd. Vanessa Frangville, hoogleraar Chinese Studies aan de ULB en directrice van het onderzoekscentrum EASt (Oost-Azië, ULB) mag haar visie geven. Ook Ng Sauw Tjho, ex-China-correspondent VRT en gastdocent van VUB is virtueel aanwezig.

Koen Stoop, EU Policy Coordinator, World Uyghur Congres, en Qelbinur Sidiq, lid van de Oeigoerse minderheid, mogen eveneens deelnemen. Ook Jonathan Holslag, professor aan de VUB, is er digitaal bij.

Concreet maakt de Chinese overheid zich schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid tegen de Oeigoerse minderheid in Xinjiang, stelt Human Rights Watch in een rapport. De kwestie wordt met argusogen gevolgd door China. Volgens de Chinezen is dit een strikt interne kwestie en beschouwen ze deze besprekingen als inmenging en kritiek op het land.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More