Federaal parket: echtgenoot kamerlid Darya Safai (N-VA) deed niets fout

Een tweetal maanden geleden raakte bekend dat staatssecretaris Mahdi bij het parket melding had gemaakt van een nota van de Staatsveiligheid. Daarin was sprake van geruchten binnen de Iraanse gemeenschap over mogelijke fraude met humanitaire visa door de echtgenoot van kamerlid Darya Safai (N-VA).

Vandaag blijkt dat er geen strafbare feiten aan het licht gekomen zijn bij de uitreiking van humanitaire visa aan Iraniërs waarbij de echtgenoot van Safai als contactpersoon fungeerde. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) maandag, nadat het federaal parket hem daarvan op de hoogte heeft gebracht.

Saeed Bashirtash, de echtgenoot van Safai, fungeerde in die dossiers als contactpersoon. Hijzelf benadrukte dat hij nooit op eigen initiatief vluchtelingen benaderde en zelfs de kosten betaalde om het dossier in te dienen bij de Dienst Vreemdelingenzaken. De Staatsveiligheid (VSSE) preciseerde kort nadien dat het om een “uiterst genuanceerde” nota gaat, waarin ook sprake is van mogelijke politieke beïnvloeding vanuit Iran.

Kamerlid Safai en haar echtgenoot zijn uiterst kritisch tegenover Iran waardoor dat land tegenstanders in het buitenland in een kwaad daglicht probeert te stellen.

Het federaal parket heeft de staatssecretaris volgens Belga maandag op de hoogte gebracht dat er geen strafbare feiten aan het licht zijn gekomen tijdens het onderzoek. De behandeling van de humanitaire visa voor Iraniërs zal verdergezet worden. Die stonden on hold tot er duidelijkheid kwam vanuit de gerechtelijke instanties. Mahdi verklaarde eerder dat hij niet anders kon dan de informatie aan het parket overmaken.

Kamerlid Safai reageerde na de bekendmaking van de informatie twee maanden geleden al met een scherp stuk op Facebook. Ze vond de beschuldiging toen onterecht.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More