Fedasil: opvangcentrum van Jodoigne in lockdown

Fedasil registreert een verhoging van het aantal besmettingen met Covid-19 in het opvangcentrum van Jodoigne (Waals-Brabant).

Na de vaststelling van de eerste besmettingen op woensdag 5 mei heeft Fedasil beslist om het centrum in volledige lockdown te plaatsen. Concreet betekent dit dat niemand het centrum nog mag betreden of verlaten, met uitzondering van het personeel.

Momenteel zijn 50 van de 347 asielzoekers in het centrum positief. De bewoners die positief testten, verblijven verplicht in isolatie en de andere bewoners worden aangespoord om zoveel mogelijk in hun kamer te blijven. Geen enkel personeelslid testte positief. De kinderen in het opvangcentrum kunnen niet naar school gaan tot de lockdown wordt opgeheven. Hetzelfde geldt voor volwassenen die opleidingen volgen of werken.

Fedasil is voortdurend in contact met de gouverneur van Waals-Brabant, de lokale autoriteiten en de partners van het centrum om hen te informeren over de gezondheidssituatie in het centrum en mogelijke maatregelen te bespreken. Gisterenochtend kwam de Civiele Bescherming langs in het centrum en kon vaststellen dat alle preventieve maatregelen werden genomen om de verspreiding van het virus binnen en buiten het centrum te beperken.

Een nieuwe testronde van alle bewoners is voorzien begin volgende week (de week van 17 mei 2021). Fedasil kan nog bijkomende maatregelen nemen die het welzijn van de bewoners en het personeel garanderen. Deze beperkingen zijn natuurlijk nooit aangenaam maar ze laten toe om de gezondheidssituatie onder controle te houden. 

De lockdown in het opvangcentrum zal worden opgeheven van zodra de medische situatie het toelaat.

Het is volgens Fedasil niet de eerste keer dat een opvangcentrum in lockdown gaat als gevolg van coronabesmettingen. Fedasil: “Dankzij deze en andere maatregelen is de medische situatie in de 80 collectieve opvangcentra voor asielzoekers in ons land het voorbije jaar onder controle gebleven en zijn slechts een beperkt aantal personen in het opvangnetwerk ziek geworden als gevolg van besmetting met het coronavirus.” 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More