Fake nieuws over de FinCEN Files

Banken hebben voor meer dan 2.000 miljard dollar aan verdachte transacties de wereld rondgestuurd. Dat blijkt uit een lek van ruim 2.100 witwasmeldingen die voornamelijk tussen 2011 en 2017 zijn ingediend bij de Amerikaanse antiwitwascel FinCEN. Voor de duidelijkheid: het betreft meldingen die gebaseerd zijn op vermoedens van de Amerikaanse overheden.

Journalisten die nooit in een bank gewerkt hebben, geen balans kunnen lezen, niets kennen van monetaire economie en de basisregels van bankieren niet onder de knie hebben, doen nu alsof Europese en Belgische banken miljarden euros hebben witgewassen. In een woord: fake nieuws.

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) in België maakt een onderscheid tussen meldingen en ernstige aanwijzingen. Bovendien hebben de meldingen betrekking op rekeningen van Belgische banken bij buitenlandse banken, wat ook correspondent banking wordt genoemd.

De CFI treedt streng op, maar zal de strijd in de komende jaren volgens Alexander De Croo nog opvoeren. “Als banken onvoldoende hun rol zouden spelen, moet de CFI dat aan de NBB melden, wat ze al bijzonder vaak deed. Ook de NBB dreef in de voorbije jaren haar toezichtcapaciteit op. De vijfde antiwitwasrichtlijn zal zeker een hulp betekenen in deze strijd.”

Die strijd is volgens De Croo een absolute prioriteit voor België, dat bij de omzetting van de Europese richtlijnen altijd voor de strengste interpretatie opteert. De Croo: “Uiteraard blijven in een financiële wereld – die steeds complexer wordt – bijkomende inspanningen nodig, maar zeggen dat ons land te weinig doet, zou niet correct zijn!” De Croo jr heeft voor een keer gelijk.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More