Factuur schadevergoedingen gedetineerden in België loopt snel op

Gedetineerden kunnen schadevergoedingen en billijke genoegdoeningen eisen. In tijden zonder een gegarandeerde dienstverlening kunnen gedetineerden ook wel eens schadevergoedingen eisen, omdat ze tijdens een staking veel minder mogelijkheden hadden binnen te gevangenismuren.

Kamerlid Sophie De Wit (N-VA) vroeg de concrete cijfers op van minister Van Quickenborne. In totaal ging het de laatste jaren om enkele tienduizenden euro’s aan schadevergoedingen. De factuur voor 2020 zou wel zwaarder kunnen zijn aangezien diverse dossiers van gedetineerden werden ingediend.

Voorts moet volgens de minister worden opgemerkt dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens eveneens billijke genoegdoeningen bij wijze van morele schadevergoeding heeft toegekend aan gedetineerden ingevolge verzoekschriften met betrekking tot de detentieomstandigheden tijdens stakingen. Het gaat in 2020 om 53 ‘billijke genoegdoeningen’ van telkens 3.500 euro.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More