Facebook lekt 419 miljoen telefoonnummers

Een database met meer dan 400 miljoen telefoonnummers staat open en bloot op het internet.

Het zoveelste lek van Facebook, maar vermoedelijk dateert de hack van vorig jaar.

Kort na het schandaal rond Cambridge Analytica was Facebook in een privacystorm terechtgekomen en had het de toegang tot telefoonnummers van gebruikers ingeperkt. De huidige datalek moet dus van daarvoor dateren.

Door wie en waarom de telefoonnummers nu op het net zijn gegooid, is nog onduidelijk, maar het brengt Facebook voor de zoveelste keer in verlegenheid. Privacy blijft de achilleshiel van de social-media-giant en het ziet er naar uit dat ze het kat en muis en spel met hackers telkens weer zullen verliezen.

Volgens Facebook is de dataset met telefoonnummers ondertussen offline gehaald. “Er is geen bewijs dat Facebook-accounts werden gecompromitteerd,” luidt het.  Maar het gevaar zit ‘m niet alleen in het stelen van een account. Door het blootstellen van de telefoonnummers riskeren miljoenen gebruikers het slachtoffer te worden van spamtelefoontjes of sim-swapping.

We willen met z’n allen misschien minder sociaal contact dan we denken te willen. Maar er is geen weg terug. We bevinden ons op een digitale snelweg die mensen op het eind van de rit mensen misschien verder ‘uit’ elkaar dan ‘bij’ elkaar brengt.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More