Experten komen voor de vijfde keer met een exitplan

Met drempels en tussendoelen de wereld redden van het virus.

Het begint stilaan op een stuk van het ‘Echt Antwaarps Theater’ te lijken: ‘Mannen Maken Plannen’. De GEMS wil (alweer) een nieuw exitplan opstellen. Normaal gezien zou donderdag het ‘buitenplan’ in werking moeten treden, maar dat blijkt niet meer dan een 1-aprilgrap te zijn. Het gaat niet door omdat we al in de vijfde derde golf zitten.

Politici willen de kiezers graag datums geven, maar als die niet uitkomen, dan ook weer liever niet. De GEMS wil daarom de regering een handje helpen en komt af met ‘drempelwaarden’ in plaats van concrete datums. Het stelt je in staat je gezicht te redden als de methode faalt. Desondanks blijft De Croo datums rondstrooien gelijk de paashaas eitjes. Op 19 april de scholen volledig heropenen en op 1 mei de horeca.

De experten willen hem daarom nog een keer proberen te overtuigen en komen aandraven met enkele belerende ‘waaroms’. “Het voordeel van drempels is dat je duidelijk kan communiceren en er een echt doel van kan maken. Als je een datum vooropstelt, dan zitten mensen daar gewoon op te wachten. Als je een doel communiceert, kunnen mensen daar naartoe werken”, aldus Geert Molenberghs in ‘Het Nieuwsblad’. En zo werd een nieuwe naam boven de doopvont gehouden: ‘het afschakelplan’. Het is zo nieuw dat zelfs de spellingcorrector van ‘Word’ het niet herkent.

Na de ‘powerpoint’ van Wilmès, de ‘barometer’ van Celeval, de ‘schakelaar’ en het ‘contactbudget’, is het nu het ‘afschakelplan’ dat de klus gaat klaren. Vijfde keer, goede keer. “Waarom bijvoorbeeld de heropening van de kappers niet koppelen aan een tussendoel? We kunnen de modellen van de biostatistici dan aangrijpen om de bevolking te motiveren om dat doel te bereiken, door vooruitgang te communiceren”, legt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste uit. Waauw! Wij zijn met deze uitleg al meteen gemotiveerd. Daarnaast wordt er gewerkt met ‘drempels’. Het “oude” doel van 75 ziekenhuisopnames zou kunnen worden gerecycleerd, bijvoorbeeld. Over de 800 besmettingen per dag zijn ze het nog niet eens. Maar hey, dat is een komma.

Volgens ons zijn we er nu .

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More