Exitstrategie GEMS hanteert een soort ‘winkeltje spelen’ voor politici

Gedetailleerd exitplan haalt het niveau van de kleuterschool.

Volgende vrijdag zal het Overlegcomité wellicht een voorzichtige stap zetten richting exit. De GEMS, waarin onder andere Erika Vlieghe, Marc Van Ranst en Steven Van Gucht zetelen, legt de krijtlijnen vast en bepaalt wat er versoepeld kan worden. De krant ‘Het Nieuwsblad’ mocht snuffelen in de plannen en licht een tipje van de sluier op.

De GEMS wil een soort menukaart opstellen waaruit politici met een wekelijks budget kunnen kiezen wat ze willen versoepelen. Ministers kunnen als het ware naar het winkeltje van de Gems gaan om versoepelingen te kopen. De ene versoepeling is natuurlijk duurder dan de andere. Als je een dure versoepeling kiest – zoals het heropenen van de horeca – kan je uiteraard geen tweede dure versoepeling kiezen, zoals het het openen van de concertzalen. Je hebt dan wel nog budget over om bijvoorbeeld een extra knuffelcontactje te kiezen. Vijf knuffelcontactjes plus de horeca bijvoorbeeld en dan is het winkelmandje van de week vol en is het budget van de politici op.

Elke versoepeling krijgt dus een prijs, een score zeg maar. Het is nog niet duidelijk of die score effectief een getal is, dan wel een soort kleurcode. Volgens de GEMS gaat dit nieuwe voorstel een einde maken aan het eindeloze gekibbel tussen politici en experts over de genomen beslissingen en gaan de burgers ook beter begrijpen waarom een grotere versoepeling nog niet mogelijk is. Nee? Wel, omdat het budget van de week op was.

Nee, wij verzinnen dit niet!

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More