Excuses van Julie Van den Steen over opa Soete zijn niet nodig

Zo, Julie Van den Steen is de kleindochter van Gerard Soete. Dat wisten we niet en nu weer wel.

Julie zit in de knoop hiermee. Julie: “Het hele koloniale verleden heeft een bijzonder negatieve bijklank, maar niet alleen voor de Congolezen zelf, maar voor veel mensen zelf is dit terecht bijzonder gevoelig. En dus blijkbaar ook voor mijn eigen familie die daar op een volledig andere manier bij betrokken was generaties geleden. Privileges, hoor ik u denken. Dat klopt. Absoluut.”

Ik heb haar grootvader ook gekend. Hij gaf les in een college waar ik in de eerste helft van de jaren 80 was. Ik vond Soete geen aangename man: een beetje nors en bot. Maar als grootvader was hij misschien anders.

Julie moet zich alvast niet excuseren voor de acties van haar grootvader. Daar heeft zij niets mee te maken. Haar grootvader heeft Lumumba ook niet vermoord. Hij heeft het lichaam van de man laten verdwijnen. Dat is ook erg natuurlijk, maar het is niet hetzelfde.

Mijn eigen grootouders waren toen al 3 jaar weg uit Congo. Mijn moeder werd er jaren daarvoor geboren. Mijn grootvader en grootmoeder hebben 20 jaar in Congo gewoond. Ik zal me hiervoor nooit excuseren en Julie zou dat beter ook niet doen.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More