Evolueert de mens stilaan naar een soort alien?

De moderne mens zag zo’n 200.000 jaar geleden het levenslicht. Hoewel de Homo Sapiens Sapiens op die tijd een enorme evolutie heeft doorgemaakt, lijkt het menselijk lichaam zich de laatste 5.000 jaar nog weinig ontwikkeld te hebben. Maar is dat wel zo?

De meeste veranderingen aan ons lichaam hebben zich de afgelopen 5.000 jaar voornamelijk in ons DNA voorgedaan. Zo’n 7 procent van de menselijke genen zijn in die tijd getransformeerd. Zo kon de moderne mens tussen de 10.000 en 6.000 jaar geleden bijvoorbeeld geen lactose verteren. De genetische aanpassing die dat mogelijk maakt, verspreidde zich wereldwijd vanaf de opkomst van de veeteelt. Vele generaties moeten, ondanks alle lichamelijke ongemakken die lactose-intolerantie met zich meebrengt, koppig melk zijn blijven drinken om deze transformatie in onze genen tot stand te brengen. De aanhouder wint.

Er is dus wel degelijk sprake van een permanente evolutie. Verschillende wetenschappers hebben al een idee waar deze evolutie van het moderne menselijke lichaam naartoe zou kunnen gaan. Aanschouw: de mens uit de toekomst.

Handen en voeten

De vorm en bouw van onze handen hebben een cruciale rol gespeeld in onze ontwikkeling. Dankzij onze opponeerbare duim konden we bijvoorbeeld gemakkelijk gereedschappen vervaardigen. Tegenwoordig hanteren we vaker moderne technologieën dan onze handen om iets mee te vervaardigen, waarbij precisie eerder dan brute kracht noodzakelijk is. Onze handen zullen in de toekomst wel eens veel weg kunnen hebben van die van mensen die lijden aan Arachnodactylie.

Ook onze tenen zijn langzaamaan aan het verdwijnen. We klimmen immers niet vaak meer met onze blote voeten in bomen. Steeds vaker worden er kinderen geboren zonder kleine teen en zelfs met vergroeide tweede en derde tenen. Wetenschappers denken zelfs dat de mens in de toekomst nog maar één teen zal hebben, zoals te zien op de foto.

Hoofd

Er worden steeds meer mensen geboren met blauwe ogen. Het waarom daarachter is nog niet duidelijk. Deze genetische mutatie dook voor het eerst op tussen de 10.000 en 6.000 jaar geleden, gelijktijdig met het opkomen van de landbouw en de veeteelt dus. Die eerste blauwogige mens zou wel eens de directe voorouder kunnen zijn van alle blauwogige mensen op aarde.

Het intensieve gebruik van (computer)schermen zal dan weer de grootte van het menselijk oog beïnvloeden. Ook het voorhoofd zal in de toekomst nog groter worden om zich aan te passen aan alle activiteiten waarbij we het brein meer gebruiken dan het lichaam. Daarbij zullen in de toekomst de mond en tanden dan weer veel kleiner zijn aangezien we met zijn allen niet langer grote stukken bizon verscheuren, maar ons voedsel verwerken en koken.

Disclaimer: hoewel het brein van de moderne mens zo’n 750 cm3 verschilt met dat van de eerste mensaap, is ons brein de laatste 20.000 jaar eerder gekrompen. Op een bepaald moment in de geschiedenis van de mens mat ons brein 1.500 cm3, terwijl het tegenwoordig een omvang heeft van 1.350 cm3. We zijn dus een capaciteit ter grootte van een tennisbal weer kwijt. Dat wil echter niet zeggen dat we minder intelligent zijn geworden: onze hersenen zijn zo geëvolueerd dat ze efficiënter kunnen werken in een krappere ruimte. Welke impact deze mutatie heeft gehad op de menselijke emoties en capaciteit tot redeneren, weten wetenschappers nog niet.

Spieren

Onze moderne, sedentaire levensstijl heeft een enorme impact op ons lichaam, wat uiteindelijk onze menselijke anatomie in het algemeen drastisch zal veranderen. De moderne mens verliest aan spiermassa, wat ervoor zal zorgen dat het menselijk lichaam in de toekomst veel tengerder zal zijn dan nu.

Ook zijn we massaal veel minder weerbaar tegen ziektes dan onze voorouders, aangezien we teveel en te snel naar medicijnen grijpen.

Haar

Haaruitval mag dan een bijzonder gehekeld probleem zijn, wetenschappers stellen dat kale mensen eigenlijk gewoon verder geëvolueerd zijn dan harige mensen. Lichaamsbeharing heeft immers geen nut meer en vrouwen bestrijden het al jaren om tegemoet te komen aan het heersende schoonheidsideaal. Over 50.000 jaar zal dus ook een blinkende bowling ball head menig harten sneller doen slaan.

Gestalte

De laatste 150 jaar is de gemiddelde lengte van het menselijk lichaam met tien centimeter toegenomen. De nieuwe generatie die op dit moment op aarde rondloopt, is de grootste generatie mensen tot hiertoe. Dit fenomeen is vooral merkbaar in geïndustrialiseerde gebieden en is dus vermoedelijk afhankelijk van luxe en een groot voedseloverschot. Als dat zo blijft, zou de mens over 50.000 jaar wel eens 35 meter lang kunnen worden.

Wetenschappers vermoeden echter dat de mens uiteindelijk tot zijn verstand zal komen – hoe kan het anders met dat extra efficiënte brein – en de onzin van overconsumptie zal inzien, waardoor de mens in de toekomst eerder een gelijkenis zou kunnen vertonen met dwergen dan met reuzen.

Rassen

Wetenschappers staan sceptisch tegenover het hele idee rond menselijke rassen, aangezien de verschillen tussen ons eerder te wijten zijn aan het milieu en de leefomgeving. Aangenomen dat er toch zoiets bestaat als mensenrassen, gaan onderzoekers ervan uit dat deze in de verre toekomst zullen verdwijnen. De laatste 100 jaar is het aantal koppels met verschillende afkomst enorm gestegen, net als kinderen met gemengde roots. Er zal dus waarschijnlijk maar één ras overblijven.

Sommigen denken dat dit mensenras eruit zal zien als de alien in de film Under the Skin, een wezen met een donkere huid. Een huid vol pigment dus, die ons zal beschermen tegen schadelijke Uv-stralen. Daarnaast zou seksuele selectie ertoe kunnen leiden dat er twee soorten mens ontstaan. Een lange en aantrekkelijke elitaire mensensoort die de aarde domineert, terwijl een kleine, kabouterachtige soort het vuile werk opknapt.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More