Evenveel kans om te sterven in een tyfoon dan aan corona

Hoe gevaarlijk is corona voor jou eigenlijk? Dat kan je zelf nagaan.

Inmiddels is de wereld al een jaar lang niet meer hetzelfde omwille van corona. Als we onze vrijheid terugwillen, dan zullen we geprikt moeten worden. Dingen die een dik jaar geleden nog heel normaal waren, worden plots privileges. Als de bomma flink haar tweede spuitje heeft gehad, dan krijgt ze het privilege om in de cafetaria te mogen zitten, anders moet ze in haar kamer blijven.

Jonge(re) mensen die geen vier jaar willen wachten op hun vaccin – en de daarbij behorende privileges, die kunnen zich sinds kort inschrijven op QVAX. Al zijn er ook daar serieuze wachtrijen, zoals we zelf al uittestten.

Wat doet een mens zoal wanneer hij in een – al dan niet digitale – wachtrij staat aan te schuiven? Een beetje internetten op zijn smartphone, bijvoorbeeld. En zo kwamen we deze site tegen, waar je gezondheidsgegevens over jezelf kunt invullen. Nadat je alles hebt ingevuld, berekent het systeem hoeveel kans je hebt om te overlijden aan COVID-19.

Voor ondergetekende kwam dat uit op 0,0024 procent – één kans op 41.667 dus. En omdat we nogal nieuwsgierig zijn, googelden we even op ‘de percentages kans op hoe je sterft’. Kwamen we een lijst op de website ‘Forbes’ tegen.

Hartziekten blijken de grootste killer, met een kans op zes. Gevolgd door kanker, met een kans op zeven. Eén op 88 blijkt in het verkeer te sterven, één mens op 7.032 in een vliegtuigongeluk.

Hetgeen het dichtst bij onze 0,0024 procent komt, is een hevige orkaan met één kans op 46.044.

In België zijn er het voorbije jaar 23.000 mensen gestorven met corona. Volgens bovenstaande cijfers zouden er bijgevolg zo’n 20.000 mensen gestorven moeten zijn tijdens een orkaan in ons land, en dat lijkt ons weinig waarschijnlijk. Maar met dit stukje hebben we wel bewezen, dat je met cijfers alles kunt bewijzen wat je wil, en zowel de dingen kunt opblazen als minimaliseren.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More