Europol klist 2 financiers van IS in Spanje

De Spaanse nationale politie (Policía Nacional), gesteund door Europol, heeft twee personen gearresteerd wegens hun vermeende betrokkenheid bij het faciliteren van financiering van terrorisme in de Spaanse provincies Madrid en Toledo.

Er wordt aangenomen dat de 2 personen deel uitmaken van het zogeheten ‘remittance office’ (een kantoor om geld over te maken) in Europa van Islamitische Staat (IS).

In directe communicatie met jihadistische strijders was dit netwerk gericht op het overbrengen van geld naar conflictgebieden. Het netwerk had contacten in verschillende Europese landen die verantwoordelijk waren voor het innen van financiële bijdragen van volgers van Islamitische Staat (IS). Details over die Europese landen werden er niet gegeven door Europol.

Het geld was voornamelijk bestemd om buitenlandse strijders in Syrië te steunen. Een zogeheten hawala-netwerk faciliteerde de laatste transacties die vanuit Spanje naar de conflictgebieden werden gestuurd. Hawala is een informeel banksysteem voor het verplaatsen van geld. Het is de manier bij uitstek om terrorisme te financieren.

In de afgelopen anderhalf jaar heeft de Spaanse nationale politie, met steun van Europol, drie andere acties uitgevoerd binnen hetzelfde onderzoek gericht op terrorismefinanciering. Deze hebben geleid tot de arrestatie van drie andere personen die ervan worden beschuldigd deel uit te maken van hetzelfde ‘remittance office’ in Europa van Islamitische Staat. Momenteel zitten ze allemaal in de gevangenis.

Europol faciliteerde de informatie-uitwisseling en ondersteunde de zaak met operationele analyse. Tijdens de actiedag bood Europol ondersteuning door een deskundige in Spanje in te zetten om operationele informatie te vergelijken met de databanken van Europol en om steun te bieden aan onderzoekers in het veld. Europol bood ook technische ondersteuning voor de analyse van de in beslag genomen elektronische apparaten.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More