Europese vrouwen krijgen eerste kind op steeds latere leeftijd

De gemiddelde leeftijd van vrouwen in de EU bij de geboorte van hun eerste kind neemt geleidelijk toe en bedroeg in 2019 al 29,4 jaar. De gemiddelde leeftijd is in deze periode in alle EU-lidstaten gestegen, zij het in verschillende mate. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde gegevens van Eurostat.

De grootste verandering was in Estland, waar de gemiddelde leeftijd met 1 jaar steeg, van 27,2 jaar in 2015 naar 28,2 jaar in 2019, gevolgd door Litouwen en Luxemburg (beide +0,9 jaar). In dezelfde periode werden de kleinste veranderingen geregistreerd in Slowakije (+0,1 jaar) en Slovenië (+0,2).

Deze informatie is afkomstig van Eurostatgegevens over geboorten en vruchtbaarheid die vandaag zijn gepubliceerd. De indicator toont slechts een klein deel van de grote hoeveelheid gegevens met betrekking tot demografie, die onderdelen zoals bevolking, vruchtbaarheid, huwelijken en echtscheidingen bestrijkt.

De leeftijd van vrouwen bij de eerste bevalling varieert van 26,3 in Bulgarije tot 31,3 in Italië

In 2019 was de leeftijd van de moeder bij de eerste bevalling hoger dan 31 jaar in drie EU-lidstaten: Italië (31,3 jaar), Spanje en Luxemburg (beide 31,1 jaar).

In twee lidstaten daarentegen waren de gemiddelde leeftijden waarop vrouwen hun eerste kind kregen lager dan 27 jaar: Bulgarije (26,3 jaar) en Roemenië (26,9 jaar).

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More