Europese Commissie erkent problemen bij aanpak coronacrisis

In de notulen van de vergadering van de Europese Commissie van eind november staan interessante zaken over COVID-19. Zo wordt er uitgebreid gediscussieerd over de aanpak van de coronacrisis en de gigantische gok inzake vaccins.

Uitvoerend vicevoorzitter Vestager begint de vergadering met de vaststelling dat data steeds belangrijker worden en dat er een steeds grotere noodzaak is tot uitwisseling van die gegevens, zelfs als het persoonlijke gegevens zijn. Vestager: “Het beheer van de COVID-19 pandemie zou zeker baat hebben gehad van een betere uitwisseling van informatie.” Wat dit concreet inhoudt, wordt niet verteld door Vestager.

Voorzitter Von der Leyen bevestigt dat de coronacrisis “de zwakheden van de EU heeft blootgelegd” en “de afhankelijkheid van de EU van buitenlandse (lees: buiten de EU, bijvoorbeeld China) leveranciers”.

Volgens Commissaris Kyriakides (Gezondheid) toont de COVID-19 crisis dat de EU meer belang moet hechten aan gezondheid. Collega Schinas geeft toe dat de Commissie veel heeft moeten leren doorheen deze crisis.

Tot slot geeft voorzitster Von der Leyen een overzicht van de uitrol van de COVID-19 vaccins. De EU heeft 700 miljoen doses besteld “zonder te weten welke vaccins succesvol zullen zijn.” Von der Leyen geeft impliciet toe dat de EU een gigantische en dure gok genomen heeft. Ze geeft wel mee dat vaccins die eventueel op overschot zouden zijn, uitgedeeld kunnen worden aan derde (niet-EU) landen.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More