Europees parlement wil Holly- en Bollywood counteren

De filmprijs van het Europees Parlement (EP) ondergaat dit jaar grote veranderingen door het publiek rechtstreeks te betrekken bij de keuze van de winnaar van de prijs voor de beste film, samen met de EP-leden.

De drie genomineerde films werden onlangs tijdens het European Film Awards-festival voorgesteld: Druk van Thomas Vinterberg (een Deense/Nederlandse/Zweedse coproductie), Collective van Alexander Nanau (een Roemeense/Luxemburgse coproductie) en Corpus Christi van Jan Komasa (een Poolse/Franse coproductie)

Druk gaat over een obscure theorie van een Noorse psycholoog dat een kleine hoeveelheid alcohol in ons bloed onze geest kan openen, creativiteit kan stimuleren en ons gelukkig kan maken? Vier leraren van de middelbare school maken er een experiment van, maar wat lijkt als een oplossing voor een midlifecrisis, ontspoort al heel snel. Vinterberg’s film gaat niet alleen over drinken, het heeft een diepere boodschap over de hoogte- en dieptepunten van het leven, en hoe er eerlijk mee om te gaan.

Collective is een scherpe documentaire die werd genoemd naar een nachtclub Colective in Boekarest waar een tragische brand in 2015 27 jonge sterfgevallen en 180 gewonden veroorzaakte. De documentaire volgt een team journalisten die onderzoeken waarom 37 van de slachtoffers in het ziekenhuis stierven hoewel hun verwondingen niet levensbedreigend waren. Ze onthullen angstaanjagende corruptie en nepotisme die levens kostten, maar tonen ook dat moedige en vastberaden mensen corrupte systemen kunnen keren.

Corpus Christi van de Poolse regisseur Jan Komasa is een film die deels gebaseerd is op een waargebeurd verhaal van een jonge ex-gedetineerde die een spirituele transformatie ondergaat en priester wil worden. Door een speling van het lot, krijgt hij de verantwoordelijkheid over een parochie in een klein Pools dorp. Naarmate het verhaal evolueert, wordt hij geconfronteerd met een tragisch geheim dat vreet aan de gemeenschap. Via het verhaal van deze charismatische priester, onderzoekt Komasa wat een gemeenschap vormt en wat ons vatbaar maakt voor zowel valse als echte leiders.

Het eindklassement zal bepaald worden via een combinatie van de publieke stemmen en de stem van de EP-leden, met elk 50% van de stemmen. De winnende film zal op 28 april 2021 aangekondigd worden tijdens de LUX-publieksprijsuitreiking in het Europees Parlement.

Met deze LUX-publieksprijs bundelt het Europees Parlement de krachten met de European Film Academy om een breder publiek te bereiken. Met deze filmprijs biedt het parlement sinds 2007 concrete steun aan de distributie van Europese films door de genomineerde films in de 24 EU-talen te ondertitelen. De LUX-prijs heeft een reputatie opgebouwd door Europese coproducties te selecteren die actuele, sociale en politieke onderwerpen in de kijker zetten, en die een debat over onze waarden aanmoedigen.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More