Europees parlement buigt zich eindelijk over zwendel van 55 miljard euro

Vergeet de oplichtingszaak in Ocean’s 8 waarbij de dames juwelen ter waarde van meer dan 100 miljoen dollar roven. Het echte geld is – of beter was – via een eenvoudige fiscale techniek te roven. Opbrengst voor de oplichters: minstens 55 miljard euro.

Morgen buigt de zogeheten subcommissie Belastingszaken van het Europees parlement zich eindelijk over de belastingzwendel die bekend staat als “Cum-Ex / Cum-Cum”, die tussen 2002 en 2012 minstens 55 miljard euro (en waarschijnlijk nog veel meer) uit de schatkisten van de Europese belastingautoriteiten heeft gehaald.

Olaya Argueso Perez, hoofdredacteur bij Correctiv, zal de fraudemechanismen bespreken die werden gebruikt om de fiscus op te lichten. De hoorzitting zal ook ingaan op de geleerde lessen, technische oplossingen en de rol van de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) in dit kader.

Het schandaal, ook wel Cum/Ex-schandaal, werd al in 2011 door een klokkenluider naar buiten gebracht. Het is genoemd naar de dag van de dividenduitkering als aandelen zowel cum (met) als ex-dividend (zonder dividend) noteren.

Wanneer een aandeel verkocht wordt rond de periode van de dividendbetaling, en de verkoper kan een verklaring voorleggen dat op het uitbetaalde dividend al belasting is betaald, kan de koper een terugvordering vragen. Via een cum-ex-constructie vraagt zowel de koper als de verkoper die belasting terug. Een licht afwijkende vorm van die constructie is cum-cum, dat niet als belastingontduiking maar als -ontwijking wordt gezien.

Een netwerk van banken, aandelenhandelaars en topadvocaten zou door fraude met deze dividendbelastingen miljarden euro’s onttrokken hebben aan de Europese staatskassen. In Duitsland alleen zou de fraude sinds de eeuwwisseling de staatskas meer dan 31,8 miljard euro gekost hebben. Geschatte verliezen zouden verder nog 17 miljard euro voor Frankrijk, 4,5 miljard euro voor Italië, 1,7 miljard euro voor Denemarken en 201 miljoen euro voor België bedragen.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More