Europa zit nog altijd in een vechtscheiding met de Britten

De brexit gaat ons zuur opbreken.

Je kan het niet verzinnen, maar de visserij is één van de belangrijkste issues in de scheiding tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. Op 1 januari gaan de Britten alleen wonen en dat heeft zware gevolgen voor heel Europa. De brexit is nog niet eens echt geïnstalleerd en nu al staan vrachtwagens zes uur lang aan te schuiven om de oversteek kunnen maken. Maar dat zijn slechts symptomen van een groter probleem. De vissers doen moeilijk over het zogenaamde level playing field en het toezicht op de afspraken.

De Britten zijn al van 31 januari dit jaar geen lid meer van de EU en de bedoeling was om 2020 te gebruiken om wederzijdse afspraken te maken over de relatie tussen het eiland en de overgebleven 27 EU-lidstaten. Maar het wil maar niet lukken. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft vrijdag een telefoongesprek van zo’n anderhalf uur gehad met de Britse premier Boris Johnson nadat de brexitgesprekken gestaakt werden“De verschillen blijven. Er is geen akkoord denkbaar zolang die niet uitgeklaard raken”, schrijft von der Leyen op Twitter. Johnson en von der Leyen zouden maandag opnieuw overleg plegen.

En dan hebben we het nog niet over Europese Unie zelf, die ook intern geen voorbeeld is van eenheid. Dat heeft de coronacrisis op een pijnlijke manier duidelijke gemaakt. De Europese president, Charles Michel, is niet meer dan een schijnpresident van de Verenigde Staten van Europa die verre van verenigd zijn. De unie is goed voor de spreekwoordelijke zondagse pree, geld waarvan iedereen zich afvraagt waar het vandaan komt, maar waarop niet een antwoord wil/durft te geven. Ondertussen heeft ieder land zich gebarricadeerd achter de landsgrenzen en wacht daar op beterschap.

Misschien hebben de Britten eigenlijk toch gelijk?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More