Europa wil koste wat kost het coronapaspoort verplichten

Maar willen wij dat wel?

Tegen de zomer wil Europa reizen binnen de Europese Unie opnieuw mogelijk wil maken met een digitaal vaccinatiecertificaat. Vandaag stelt de Europese Commissie voor hoe de lidstaten zo’n gecoördineerd systeem kunnen opzetten dat aan die verschillende voorwaarden voldoet: een “digitaal, groen certificaat”. Het klinkt alvast als een voldongen feit.

De coronapandemie heeft de machteloosheid van Europa blootgelegd. Verder dan wat slechte contracten waardoor de farmareuzen de lakens uitdelen, is Europa niet geraakt. Voor de rest beperkte het zich tot wat gelummel in de coulissen van het Europese toneel, waar elk land een ander stuk speelde. De grenzen gingen dicht en het was overal eigen volk eerst. Von der Leyen was niet meer een propere madam met mooie woorden waar niemand naar luisterde als het erop aan kwam. En meneer de Europese president – ene Charles Michel – was nergens te bespeuren.

In de praktijk zijn het de grote landen die nog altijd hun wil opleggen. De dwerglanden als België mogen zich beperken tot ‘het grote zwijgen’. Dat neemt niet weg dat er voor ons land wel een en ander ingrijpend wordt beslist, zonder dat we er om vragen en waar we ons – wegens te klein en te onbelangrijk – niet eens kunnen tegen verzetten.

Iedereen is akkoord over het digitaal vaccinatiepaspoort vóór de zomer”, zei Angela Merkel vorige maand al na een EU-top. Maar is dat zo ? “Geen sprake van om de vaccinatie te koppelen aan de vrijheid om zich te verplaatsen”, liet Sophie Wilmés (MR) weten. België en Frankrijk waarschuwen dat zo’n certificaat – het woord vaccinatiepaspoort mag in de Europese wijk worden uitgesproken – niet mag discrimineren. Maar haar partijgenoot, Europees commissaris voor Justitie, Didier Reynders denkt daar anders over. Hij zei twee weken geleden al dat om elk risico op discriminatie te vermijden het certificaat niet enkel gegevens over een vaccinatie zal bevatten, maar ook over een recente PCR-test en de aanmaak van antilichamen na een infectie. Reynders stelt het certificaat straks mee voor.

Misschien hadden de Britten toch gelijk met hun Brexit.

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More