Europa wil geluidskanon gebruiken tegen migranten (video)

Een controversieel experiment.

Hoe beletten we illegale migratie, hoe kan Europa haar grenzen afbakenen en beschermen? Zolang de oorzaak van illegale migratie niet ten gronde kan worden aangepakt in het land waar de ‘sukkelaars’ vandaan komen en zolang mensensmokkelaars blijven regeren, is het enige verweer tegen de stroom van migranten, zoeken naar een middel om ze tegen te houden voor de grens.

Een van die grenzen, is die van Griekenland. Het zal je maar gebeuren dat je van idyllisch vakantie-eiland wordt gedegradeerd tot een overbevolkt vluchtelingenkamp. Vanuit onze comfortabele stoel is het – vanop afstand – makkelijk oordelen. Op het terrein is het hard, keihard.

Aan de 200 kilometer lange grens tussen Turkije en Griekenland experimenteert de Europese Unie daarom nu met digitale grensbewaking. In het pakket van het ‘digitale fort Europa’ zit onder andere een geluidskanon.

Het ding is niet groter dan een televisietoestel, maar kan een kabaal produceren waarvan je gaat lopen. Het produceert evenveel decibels als een straalmotor. en klinkt als een monsterlijk grote kanarie: hoog en scherp.

Uiteraard vindt niet iedereen dat even menslievend. De vraag is of de hele migrantenhandel dat wel is?

Het zit nog in de testfase, en is maar één van de vele controversiële experimenten die universiteiten en privébedrijven uitwerken om de migratiegolf af te remmen. Andere ‘innovaties’ zijn een stalen grensmuur, infraroodcamera’s en verdachte bewegingen opsporen via artificiële intelligentie.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More