Europa verklaart de oorlog aan Chinese brol

Chinese rommel wordt vanaf 1 juli een pak duurder.

De economische boom van China is een doorn in het oog van het ‘vrije’ Westen. Met Biden op kop wil men de macht van China temperen. Europa wil daarin een handje toesteken. De Europese Commissie heeft besloten voortaan over alle producten van buiten de EU btw te heffen. Het komt erop neer dat alles wat minder dan 22 euro kost straks 21 procent duurder wordt. Voorheen was dat niet het geval en was 22 euro het streefdoel voor producenten om de btw te ontwijken. Of, om wat anders in het pakketje te stoppen van zogenaamd 22 euro. Voor AliExpress-addicts wordt het aanpassen als straks die kleine kabeltjes en usb-stickjes een vijfde duurder worden.

Maar dat is theorie. Het valt nog af te wachten welke achterpoortjes er zullen geïnstalleerd worden. AliExpress kiest ervoor bijvoorbeeld voor om de btw zelf al in de prijs te verwerken. In dit geval komen er na het afrekenen geen kosten bij. Als webshops dit niet doen, moet de pakketbezorger het pakketje aangeven bij de douane, die daarvoor administratiekosten in rekening brengt. De ontvanger moet bovenop die kosten de btw alsnog betalen voor hij het pakketje in ontvangst kan nemen. Extra koste en extra werk dus en een onaangename verrassing voor de koopjesjagers.

De Europese Commissie heeft een éénloketsysteem ontwikkeld waardoor ondernemers van buiten de unie een btw-nummer kunnen aanvragen en in hun eigen land de btw afdragen. Het land verdeelt de btw later zelf over de andere lidstaten waar producten zijn verkocht. Zo hoeft de consument aan de pakketbezorger niks extra te betalen.

Of het gaat werken, is afwachten. Een mens is vindingrijk.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More