Europa stuurt eurocommissaris op pad om Spoetnik V af te keuren

Makers van het Russische coronavaccin Spoetnik V woedend op bevooroordeeld Europa.

“Europeanen zullen het Spoetnik-vaccin absoluut niet nodig hebben”, dat verklaarde eurocommissaris Thierry Breton op de Franse televisiezender TF1. Breton is Europees bevoegd voor de Interne Markt en heeft dus een stevige vinger in de pap als het op bestellingen aankomt. Volgens hem zijn er al genoeg vaccins gehomologeerd door het Europees geneesmiddelenbureau EMA.

Je mag voorzichtig stellen dat de man niet belangeloos spreekt. De Russen zijn woedend. Er is altijd al lacherig gedaan over het Russische vaccin dat al lang voor de andere vaccins beschikbaar was, doch nooit in overweging is genomen. De effectiviteit van het vaccin werd in februari echter gevalideerd door het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Lancet’. Sinds maart kijkt het EMA mee naar de onderzoeksresultaten in het kader van een eventuele versnelde goedkeuring.

Von der Leyen wil geen vazal van Rusland worden en past – naar eigen zeggen – voor de geopolitiek van Poetin. Ondertussen loopt de vaccinatiestrategie overal in Europa vierkant. De uitspraken van Breton worden door de Russen als misdadig omschreven. “Eurocomissaris Breton is duidelijk bevooroordeeld enkel en alleen omdat het Spoetnik V-vaccin van Russische makelij is”, klinkt het op Twitter. “Hij legt het feit dat het vaccin effectiever en veiliger is dan sommige andere vaccins die in de EU goedgekeurd werden naast zich neer. Vooroordelen leiden tot mislukkingen en de mislukkingen van Breton zijn duidelijk voor velen in de EU.”

Wij hebben een vermoeden dat de Russen in deze gelijk hebben.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More