Europa doet wat het kan: weinig of niets

De honden blaffen en de karavaan trekt voorbij.

Donderdag werd de topman van AstraZeneca door Europa aan de tand gevoeld. De man verdedigde zich door te zeggen dat hij zelf ook teleurgesteld is over de vaccinleveringen en voegde er tussen neus en lippen aan toe dat Groot-Brittannië inderdaad meer en eerder geleverd kreeg omdat het vaccin in Oxford is ontwikkeld en er nogal wat investeringen zijn geweest. Einde verhaal. De CEO kreeg vervolgens van enkele Europarlementariërs een paar stevige oneliners naar het hoofd geslingerd, werd vergeleken met een stuk zeep en mocht daarna beschikken.

De 27 lidstaten gaan de farmaceuten eraan herinneren dat ze hun engagementen over leveringen moeten nakomen en ze willen op zoek gaan naar oplossingen om de vaccinproductie in Europa op te schalen. Van een teleurstelling gesproken. Als de voorspellingen van de wetenschappers waar zijn, dan is dit schuldig verzuim.

Europa faalt bij gebrek aan leiderschap. Ursula von der Leyen mag dan wel een vrouw met haar op haar tanden zijn, haar woorden bereiken nauwelijks de laatste rij van het halfrond. Over de president, ene Charles Michel – die zich bij aanvang presenteerde als de held van het compromis – hebben we niets te melden. Behalve dat hij een brief kreeg van zijn liberale broer, Alexander De Croo, waarin die laat weten dat de productie van coronavaccins sneller moet. Een bewonderenswaardig initiatief. President Michel kan nu alvast niet meer beweren dat hij het niet in de gaten had.

Met het vaccinatiepaspoort daarentegen lijkt het een pak sneller te gaan. “Iedereen is akkoord over digitaal vaccinatiepaspoort vóór de zomer”, zegt Angela Merkel na de EU-top. Een kwestie van prioriteiten?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More