EU wil legale migratie uit Marokko, Algerije en Tunesië faciliteren

In 1995 werd met de verklaring van Barcelona het startsein gegeven voor het Europees-mediterrane partnerschap. Dat had als doel een ruimte van vrede, gedeelde welvaart en menselijke en culturele uitwisselingen te creëren. De laatste herziening van het Europees nabuurschapsbeleid vond plaats in 2015.

Om het strategische partnerschap tussen de Europese Unie en haar zuidelijke partners een nieuw elan te geven en te versterken hechtten de Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger Josep Borrell Fontelles hun goedkeuring aan een gezamenlijke mededeling waarin een ambitieuze en innovatieve nieuwe agenda voor het Middellandse Zeegebied wordt gepresenteerd.

Concreet gaat het over 10 landen: van Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte over Israël tot de Palestijnse gebieden, Jordanië, Libanon en Syrië.

Opvallend onderdeel van het plan is de ‘facilitering van veilige legale trajecten voor migratie’ uit die landen. Het bevestigt opnieuw het voornemen van de EU om legale migratie uit Afrika te vergemakkelijken. De achterliggende gedachte is dat de verouderende bevolking in Europa op die manier ‘verjongd’ kan worden.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More