EU steunt Big Pharma, vaccinproducenten weigeren hulp bij productie

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

In maart voelde de EU zich nog moreel superieur in de bestrijding van het Coronavirus. Ondertussen zijn ze de boeman geworden. Landen als India schreeuwen om meer vaccins, bedrijven over de hele wereld bieden hulp bij de productie, maar de EU houdt vast aan de patenten. In tegenstelling tot zelfs de VS, die het idee verrassend genoeg genegen zijn.

Meer dan één op drie Belgen kreeg ondertussen zijn eerste prik, daarmee staan we wereldwijd op een 23ste plek en doen we enkele procentpunten beter dan het EU-gemiddelde. Best mooi als je weet hoe chaotisch de vaccinatiecampagne op gang kwam. 

Dat betekent echter ook dat ongeveer 170 landen nog niet zo ver staan. In een heleboel regio’s moet het allereerste vaccin zelfs nog geleverd worden. Op onderstaande map zie je dat bepaalde delen van de wereld – en het is niet echt verrassend dewelke – het beduidend minder goed doen.

Sommige van de zwaarst getroffen landen zoals India en Zuid-Afrika legden daarom enkele weken terug een voorstel op tafel. Het idee was: ‘laat ons, zo lang deze pandemie rondwaart, de vaccinpatenten even op pauze zetten. Op die manier kunnen wereldwijd alle bedrijven die productiecapaciteit hebben eraan meewerken. Zo komen we het snelst uit deze crisis.’ 

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More