EU-parlementsleden nemen het vliegtuig, hun chauffeur volgt met de lege auto

Van de 120 wagens die maandelijks van Straatsburg naar Brussel rijden, zijn de meesten leeg.

Het Europees parlement heeft verschillende adressen. Iedere maand verhuizen parlementsleden, ambtenaren en dossiers van Brussel naar Straatsburg en omgekeerd.

Het Europees Parlement vergadert eens in de maand plenair gedurende vier dagen in Straatsburg. Maar een aantal aanvullende vergaderingen vinden plaats in Brussel. Ook de voorbereidigen van de plenaire stemmingen gebeuren in Brussel. Om het nog wat duurder te maken bevindt het Secretariaat-Generaal zich in Luxemburg.

Een en ander is het gevolg van een poging om de spreekwoorlijke kerk in het midden te houden. Dat dat veel geld kost, hoeft geen uitleg, maar de manier waarop men vervolgens met dit gegeven omgaat, tart elke verbeelding. Bij de maandelijkse verhuis van 450 kilometer, verhuizen ook de auto’s (met chauffeur). De meeste van die wagens blijven echter leeg. Alleen de chauffeur maakt de verplaatsing, het parlementslid neemt het vliegtuig, sommigen de trein.

Slechts enkele van de 751 Europese parlementsleden maken van die auto’s gebruik om de verhuis te maken, maar gebruiken die meestal om van het vliegveld of het station te worden opgehaald of om kleinere afstanden ter plaatse te maken. Een woordvoerster van het Europees parlement bevestigde aan het Duitse nieuwsagentschap dpa dat in november nauwelijks 25 verkozenen meereden. De vrouw neemt echter de verdediging op voor deze methode en zei dat “in het belang van een goed financieel beheer” is.

Ondertussen houdt datzelfde Europese Parlement ons in een wurggreep met tal van onhaalbare besparingen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More